Sonys nye toptelefon vil vinde på at være langsomst

Den nye Xperia XZ Premium får superslowmotion, så alle detaljer kan fanges undervejs.

Sonys nye toptelefon, Xperia XZ Premium, kan optage i superslowmotion, som så man efterfølgende kan se alle detaljer, fortæller Sonys chef for globalt salg og markedsføring Hideyuki Furumi. Foto: Sony Fold sammen
Læs mere

Sony sætter alle sejl til med sin nye toptelefon, som skal mænge sig i direkte konkurrence med Samsungs kommende Galaxy S8 og Apples kommende iPhone 8, og for en sjælden gangs skyld handler det ikke om at være hurtigst - men langsomst.

»Våbenet« hedder Xperia XZ Premium, en 195 gram tung og 5,5 tommer stor smartphone med en skærm i ultra-HD-opløsning med den nye farveforstærkningsteknologi HDR og med en ny superslowmotionfunktion, Motion Eye, som gør det muligt at optage scener, der foregår i meget høj hastighed med hele 960 billeder i sekundet og siden afspille dem fire gange langsommere end nogen anden smartphone i dag, lover Sony.

Xperia XZ Premium er den nye toptelefon fra Sony. Den 5,5 tommer store skærm kan vise ultra-HD og farveforstærkningsteknologien HDR og kommer til Danmark sidst i maj. Foto: Sony Fold sammen
Læs mere

Klar i Danmark sidst i maj

Dermed fortsætter Sony med at udnytte sin årelange viden om foto og film og bygge den ind i Xperia-serien, som har fået megen ros. Det var også årsagen til, at Sony i 2011 købte sin svenske partner Ericsson ud af deres fælles mobilselskab, Sony Ericsson, for at kunne disponere selv, og under Sony-topchef Kazuo Hirai har den japanske koncern endelig fået sine mange divisioner til at samarbejde på tværs, så den nyeste kamerateknologi også finder vej til smartphonetelefonerne, som efterhånden er blevet mange primære kamera. Det er derfor her, at vigtige slag om kundernes gunst skal slåes - og vindes.

Sony ligger langt nede på verdensranglisten og er ifølge analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, kun nummer 17 med en markedsandel på en procent af det globale smartphonemarked.

Når det nyudviklede mobilkamera, som optager i 19 megapixler, er tændt, registrerer det samtidig bevægelser og begynder automatisk at gemme billeder i sensorens indbyggede hukommelse. Allerede når man selv trykker på knappen, er der derfor et udvalg af billeder at vælge imellem, hvis man selv var for langsom.

Xperia XZ Premium lanceres i Danmark ved månedsskiftet maj-juni og vil koste 5.999 kroner. Det er noget under, hvad konkurrenterne tager for deres toptelefoner. Xperia XZ Premium er som alle Xperia-telefoner vand- og støvafvisende, kommer med fire gigabyte RAM-arbejdshukommelse og 64 gigabyte lagerplads, der med et mikroSD-kort kan udvides til 256 gigabyte.

Fuld knald til at se ultra-HD-film

En ny Qualcomm Snapdragon-processor sikrer, at Xperia ZX Premium yder sit bedste. Det betyder - hvis ellers internetforbindelsen er til det -, at telefonen kan håndtere at hente data med en hastighed på op til gigabit i sekundet.

Det gør det, ifølge Sonys chef for globalt salg og markedsføring Hideyuki Furumi, muligt at kunne se film i ultra-HD-kvalitet (UHD). UHD er fire gange så detaljerig som almindelig fuld-HD. Det har især betydning på store fladskærms-TV, men også på mindre skærme som mobiltelefoner gør det en forskel.

Man skal dog endnu ikke sætte næsen op efter at kunne opnå så høje hastigheder, men det arbejder sig deropad, efterhånden som mobile og faste net udvikles.

Endelig kan Xperia XZ Premium opskalere både musik, som streames, og MP3-filer, der afspilles, til næsten højopløselig kvalitet.

Det hidtidige flagskib, Xperia XZ, som kom i efteråret og nu bliver lillebror, får følgeskab af Xperia XZs, der kommer til Norden i en begrænset udgave, samt af Xperia XA1, som er lidt billigere og lægger vægt på kameraet, der har en opløsning på 23 megapixler. Xperia XZs med 5,2-tommerskærm vil koste 4.499 kroner, Xperia XA1 med 5-tommerskærm 2.499 kroner. Begge kommer til Danmark i april.