Sony tjener meget mere end ventet

Endelig ser det ud til, at den japanske elektronikgigant er ovre sin krise.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAZUHIRO NOGI

Det ser endelig ud til, at den japanske elektronikgigant Sony har fået vendt skuden og nu er på rette vej med kursen stik frem mod nye teknologimål.

Fredag morgen fremlagde Sony et foreløbigt regnskab for det forskudte regnskabsår, der sluttede sidst i marts, med et overskud på 285 milliarder yen svarende til 18,1 milliarder kroner. Det er 19 procent højere end de 240 milliarder yen, som blev meldt ud i februar, og samtidig er Sonys salg næsten fordoblet.

Dermed er det andet år i træk, at overskuddet overstiger, hvad der svarer til to milliarder dollars, og dermed har topchef Kazuo Hirai fået slået fast, at det endelig er lykkedes at få Sony trukket tilbage på rette spor og med penge i pengetanken.

Det endelige regnskab kommer 28. april.

Sony står bag spillekonsollen Playstation, mobilserien Xperia, TV-serien Bravia og producerer kameraer, højttalere, høretelefoner og driver desuden filmselskabet Sony Pictures og musikselskabet Sony Music.

Der har været fremgang på tværs af alle forretningsområderne, samtidig med at Sony-koncernen har været god til at sænke sine egne udgifter. Endelig er chipproduktionen - som omfatter hukommelseskort til mobiltelefoner, kameraer m.m. - kommet sig hurtigere end ventet oven på sidste års jordskælv i det vestlige Japan. Det ramte produktionsfaciliteterne, så man ikke har kunnet køre i højeste gear.

Kazuo Hirai, der siden 1. april 2012 har stået i spidsen for den 125.000 mand store Sony-koncern, var optimistisk, da Berlingske talte med ham i januar på Consumer Electronics Show, verdens største forbrugerelektronikmesse, i Las Vegas:

»Den positive vending af udviklingen er ikke slut, men vi er på vej. Elektronikbranchen er overordnet blevet profitabel, og TV blev faktisk meget profitabelt sidste år. Vi ser alle vejen ud af skoven men er ikke ude endnu, så det er ikke tiden at sætte bilen på automatpilot,« sagde han.