Sony skærer 8.000 stillinger væk

Elektronikgigant kastes ud i stor sparerunde oven på skuffende omsætning.

Sonys topchef, den britisk fødte Howard Stringer, skal skære fem procent af medarbejderne væk - men spørgsmålet er, om det er nok. Foto: Yoshikazu Tsuno, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Den japanske elektronikgigant Sony skal skære 8.000 stillinger væk som led i en plan, der skal give besparelser på 1,1 milliarder dollars.

Sony, der bl.a. er kendt for at lave Bravia-fjernsyn, computere samt Playstation og desuden ejer halvparten af verdens femtestørste mobilselskab Sony Ericsson, har på verdensplan 160.000 ansatte, og de 8.000 jobs, der skal væk, udgør altså fem procent af arbejdsstyrken. Samtidig trækker Sony sig ud af forretningsområder, der ikke bringer nok indtjening.

Besparelserne kommer blandt andet som følge af en svindende indtjening. Elektronikbranchen er hårdt presset på priserne, og selv om der sælges megen forbrugerelektronik målt i styktal, tjener producenterne mindre end tidligere pr. solgt produkt. Allerede i oktober meldte Sony ud, at man forventer en halvering af årets omsætning.

Sony udskyder derfor nu planerne om øget produktion af LCD-fladskærmsfjernsyn på fabrikken i Slovakiet og vil skære ned på antallet af produktionssteder med ti procent.

Analytikere er ikke sikre på, at indgrebene er store nok.

»Tallet (på 8.000 stillinger, red.) lyder stort, men denne reduktion af bemandingen er ikke nok. Sony har ingen kærneforretninger, som sikrer stabile overskud,« siger Katsuhiko Mori fra Daiwa SB Investments til nyhedsbureauet Reuters.