Sony og Toshiba udvikler 3D-fjernsyn uden briller

De japanske producenter udvikler 3D-fjernsyn som ikke kræver specielle briller.

Fra 3D-filmen Alice i Eventyrland. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I kølvandet på den store 3D-biografsucces Avatar er der kommet mange 3D-fjernsyn på markedet og endnu flere er på vej, men fælles for dem alle er, at de kræver specielle briller – ligesom 3D-biograferne.

Det begrænser selvfølgelig 3D-oplevelsen, fordi man skal have ét sæt briller for hver person, der skal se med. Og det er ikke alle, der synes om brillerne eller som overhovedet er i stand til at se 3D-effekten.

Læs også: 3D stopper prisfald på fladskærme

Men heldigvis ser det ud til, at brilleteknologien kun er en midlertidig mellemløsning. Både Sony og Toshiba har i denne uge annonceret, at de udvikler 3D-fjernsyn hvor det ikke er nødvendigt at bruge briller for at nyde 3D-oplevelsen.

Denne teknologi findes allerede i flere mobiltelefoner og Nintendos kommende mobile spilkonsol 3DS, men den er ikke egnet til store displays endnu. En lille sensor registrerer, hvor seeren befinder sig, og sørger for at billedet bliver justeret automatisk, men det kræver selvsagt at man befinder sig lige foran skærmen og fungerer også kun for én person.

Læs også: Sony og Samsung diskuterer samarbejde om 3D-TV

Så der er mange tekniske forhindringer, som skal overvindes inden Sony og Toshiba kan lancere deres 3D-fjernsyn. Og den nødvendige teknologi er alt for dyr.

Men Sony har en unik rolle, fordi koncernen også har sit eget filmselskab, og Sony satser på at blive førende inden for 3D-fjernsyn og -afspillere. I de kommende måneder vil Sony lancere en række 3D-optimerede film, og i 2012 kommer en 3D-film i Spiderman-serien.