Sony lancerer helt ny Xperia-mobilserie

Topserien af Xperia Z-telefoner fornyes ikke lige nu men får følgeskab af en helt ny Xperia X-serie af lidt billigere smartphonetelefoner. Men elektronikgiganten har også nyt til øje og øre.

Sonys nye Xperia X-telefoner skal fange dem, der ikke går efter de allerdyreste telefoner men alligevel vil kunne det meste. Foto: Sony Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sonys toptelefoner i Xperia Z-serien får nu en søsterserie, Xperia X, som skal forsøge at vinde mobilmarkedet lige under topmodellerne.

Tre Xperia X-telefoner på alle fem tommer blev mandag morgen præsenteret af den japanske elektronikgigant på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona. Som forventet kom der ikke nu en ny Xperia Z6-telefon, for Xperia Z5 er kun under et halvt år gammel og dermed ikke moden endnu til en opdatering.

Forventningerne om en opdateret tavle-PC, Xperia Z5 Tablet, holdt heller ikke. Den seneste nye, Xperia Z4 Tablet, har fået mange roser og vundet adskillige tests.

Til Danmark om tre-fire måneder

I stedet kommer nu de tre telefoner, Xperia X, Xperia X Performance og Xperia XA, som skal supplere Xperia Z-serien. I Danmark har Sony i flere år været det tredjebedst sælgende mobilmærke efter Samsung og Apple, viser tal fra analysehuset IDC. De tre telefoner lanceres i maj-juni i Danmark med priser på 2.500 kroner for Xperia XA, som er mellemklassemodellen, på 4.500 kroner for Xperia X og på 5.500 kroner for Xperia X Performance.

Det nye Xperia Eye-kamera optager selv billeder i høj kvalitet fra dagligdagen. Foto: Sony Fold sammen
Læs mere

X-telefonerne er designet med lidt blødere former, så de ifølge Sony ligger bedre i hånden. Sonys designhold i Lund i Sverige og Tokyo i Japan har arbejdet sammen om de afrundede kanter og det afrundede skærmglas. Som alle Z-telefonerne er også X-serien vand- og støvtæt.

Den nye X-serie indeholder ny batteriteknologi, som lover op til to dages brug, før der skal lades op. Og batteriet holder også længere end tidligere batterier, så man ikke behøver at skifte det så ofte.

Sony satser også i X-telefonerne på at udnytte sin store viden om kameraer. En ny Predictive Hybrid-autofokusfunktion regner ud, hvor der skal fokuseres, når man forsøger at fotografere noget eller nogen, der bevæger sig.

Kamera om halsen følger dagligdagen

Xperia X og Xperia X Performance har en skærmopløsning i fuld HD, mens Xperia XA kun kan klare 720p. De to første har kameraer med en opløsning på 23 megapixler bagpå og 13 megapixler fortil. Xperia XA klarer 13 megapixler i opløsning fortil og 8 megapixler bagpå. Alle tre telefoner kan køre på 4G-nettet.

Xperia Ear er en øresnegl, som kan bruges til at stemmestyre telefonen, og hvor man f.eks. kan få læst op, hvad der står næst i kalenderen eller vejrudsigten. Foto: Sony Fold sammen
Læs mere

Sony præsenterede mandag morgen også sit nye Xperia Eye - et lille kamera, der kan hænges om halsen eller sættes fast på trøjen, og som med 21 megapixler i opløsning tager billeder, som ifølge Sony er tilfænkt at skulle »dokumentere hverdagen i høj kvalitet«. Kameraet klarer selv optagelserne, for det bruger stemme og ansigtsudtryk som grundlag for at fange situationen. Det kan desuden indspille i ultra-HD-opløsning (også kaldet 4K) og kan livestreame video.

Og så er Bluetooth-ørepropperne ikke uddøde. Xperia Ear er Sonys nye bud på en øresnegl, som med NFC eller Bluetooth kobles trådløst til telefonen. Med stemmestyring kan man så bede telefonen om at ringe op, søge på nettet, notere ting ned eller andet. Samtidig kan øresneglen fortælle, hvad der står næst på kalenderen og læse vejrudsigten og de seneste nyheder op.

Priser og lanceringstidspunkter for Xperia Eye og Xperia Ear er endnu ikke oplyst.