Sony klar med 3D-fjernsyn i 2010

Verden skal ses tredimensionelt, også på TV-skærmen, mener Sony, som torsdag ventes at afsløre sine planer.

Der skal bruges særlige 3D-briller for at kunne se tredimensionelt TV. Her er det topchefen for Dreamworks Animation, Jeffrey Katzenberg, ved Sony-topchefen Howard Stringers præsentation på verdens største messe for forbrugerelektronik, CES, i Las Vegas i januar i år. Foto: Rick Wilking Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fladskærmsfjernsyn med tredimensionelle billeder vil kunne købes fra næste år.

Bag lanceringen står den japanske elektronikgigant Sony, som ifølge den britiske finansavis Financial Times ventes at give den officielle besked, når Europas største messe for forbrugerelektronik, IFA, torsdag åbner i Berlin.

Fladskærmssalget flader ud

Her er Sonys walisiskfødte topchef, Howard Stringer, på scenen, og her vil han ifølge avisen ikke blot fortælle, at Sonys 3D Bravia-fladskærmsfjernsyn er klar fra 2010 men også, at Sonys bærbare Vaio-PCer, Playstation 3-spillekonsol og Blu-ray-afspillere er klar til den nye teknologi.

Det skal skabe ny vækst i salget, efter at fladskærmsbølgen ser ud til at være nået toppen.

Ingen enighed om 3D-teknologien

Der er endnu ingen enighed blandt producenterne om en fælles 3D-teknologi, så alt virker på tværs af mærkerne. Det øger risikoen for en ny formatkrig, sådan som den senest blev oplevet mellem Blu-ray og HD-DVD om at blive DVDens afløser og før da mellem VHS og Betamax om at blive det fælles videoformat.

Sony går ind for en teknologi med »aktive lukkere«, hvor små lukkere i et par specialbriller hurtigt og synkront med billedet på fjernsynet åbner og lukker for derigennem at skabe fornemmelsen af 3D. En anden teknologi er Cinema 3D, hvor man bruger polarisering, men det kræver, at man sidder i en bestemt vinkel foran skærmen, hvilket gør det vanskeligt at sælge til de mange hjem.

Sony har endnu ikke omtalt, hvad priserne bliver på 3D-fjernsynene, som gennem flere år har været fremvist på messer som prototyper. Hyundai sælger allerede 3D-TV-apparater for små 28.700 kroner.

Som altid kræver det et ensartet syn på begge øjne for at kunne se tredimensionelt.