Sony i strid modvind mod bedre tider

Salget går trægt, fordi folk mangler penge, og giver Sony endnu et kvartal med milliardunderskud.

Sonys salg er fortsat ude i problemer. Arkivfoto: Yuriko Nakao, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den omfattende redningsplan, som den japanske elektronikgigant Sonys nye topchef har sat i værk, er i store vanskeligheder. Sony gik ud af årets andet kvartal med endnu et milliardunderskud, som tilmed er større end ventet.

Den 51-årige Kazuo Hirai overtog 1. april roret efter den mangeårige topchef, walisiskfødte Howard Stringer, som i dag er bestyrelsesformand for den enorme koncern. Hans første regnskab, som i Sonys forskudte regnskabsår er det første kvartal, sluttede med et underskud på 24,6 milliarder yen (1,9 milliarder kroner), hvilket er langt større end forventet. Seneste regnskabsår sluttede med et underskud på 5,18 milliarder kroner.

Nedjusterer forventningerne

Men Sony-koncernen nedjusterer samtidig forventningerne for hele det nye år fra 30 til 20 milliarder yen på grund af den faldende efterspørgsel, samtidig med at den japanske yen er blevet så stærk, at det hæmmer indtjeningen fra udlandet. Sony er Japans største eksportør af forbrugerelektronik.

TV-salget ventes at falde fra 17,5 til 15,5 millioner styk, kamerasalget fra 21 til 18 millioner og PC-salget fra 10 til 9,2 millioner. Omvendt venter Sony at sælge flere mobiltelefoner, nemlig 34 millioner mod tidligere ventet 33,3 millioner styk.

Sony-aktien ligger omkring det laveste i tre årtier, samtidig med at Sonys konkurrenter Apple og Samsung ser ud til at fortsætte fremgangen og vinde forbrugernes hjerter. Sony var i 2000 726 milliarder kroner værd; i dag er koncernen nede på 78,6 milliarder kroner mod Apples 3,4 billioner kroner i værdi.

10.000 stillinger skal skæres væk

En spareplan skal skære 10.000 stillinger - eller godt seks procent af de ansatte - bort hos verdens største TV-producent, som samtidig vil fokusere på færre men bedre produkter.

Sony har på mange måder været nyskabende på elektronikfronten. Koncernen stod blandt andet bag opfindelsen af Walkman-musikafspilleren og har senest købt sin svenske partner Ericsson ud af deres fælles mobilselskab, som nu udelukkende kæmper i Sonys navn.