Sony går trådløst til e-bogsmarkedet

Ny Sony Reader kan nu gå på det trådløse net og låne bøger direkte på biblioteket.

Sådan ser den ud, Sonys nye Reader Daily Edition, som direktøren for Sonys digitale division, Steve Haber, her viser frem. Foto: Brendan McDermid, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurrencen skærpes på det voksende marked for elektroniske bøger. Den japanske elektronikgigant Sony lancerede tirsdag sin e-bogslæser, Sony Reader, med trådløs adgang og går dermed i frontalkrig mod Internet-boghandelen Amazons e-bogslæser, Kindle.

»Daily Edition« hedder den nye Sony Reader-model, som har en skærm på syv tommer iklædt en aluminiumsramme og vil koste 399 dollars i USA (lige over 2.000 kroner), når den kommer i handelen til december. Det er omkring 100 dollars mere end Kindle 2-modellen. Til gengæld har »Daily Edition« berøringsfølsom skærm. Amazon, som kom med sin første Kindle i 2007, har til gengæld langt mere på boghylderne, end Sony i øjeblikket kan tilbyde.

Analytiker: Lige hvad der mangler

Den nye Reader giver derfor mulighed for gratis at låne e-bøger på det lokale bibliotek via funktionen Library Finder (Bibliotekssøgning).

»Sony har givet markedet, hvad alle venter på, hvad angår en trådløs enhed,« siger analytiker hos analysefirmaet Forrester, Sarah Rotman Epps, til TV-stationen CNN.

USAs største mobilselskab, AT&T, har sikret sig eneforhandling af læsepladen, som bruger 3G-mobilnettet men naturligvis også kan gå på et almindeligt, trådløst net.

Hidtil har man skullet koble e-bogslæseren til sin PC via et USB-kabel for at få nye bøger læst over.

Som en almindelig bog

»Daily Edition«-udgaven vil vise omkring 30 tekstlinier på skærmen ad gangen, når skærmen holdes oprejst i portrætretning. Det er nogenlunde som en normal, trykt bog. Der er hukommelse nok til omkring 1.000 standardbøger, og så er der ellers mulighed for at udvide hukommelsen med hukommelseskort.

Sony vil samtidig indføre det åbne EPub-format, så bøger købt hos Sony kan læses på enhver enhed, der kan læse EPub-formatet.

Apple-rygter rumler

IT-producenten Apple, der kendes fra Mac-computere, iPod-afspillere og iPhone-telefonen, menes i løbet af de kommende måneder at rykke på markedet med en tavle-PC-lignende enhed, som blandt andet skal kunne bruges som e-bogslæser.

Sony Reader Daily Edition er Sonys tredje e-bogslæser. Tidligere på måneden kom Sony Reader Pocket til 200 dollars med en skærm på blot fem dommer, mens Sony Reader Touch til 300 dollars har en skærm på seks tommer.

Amazon er ledende på markedet for e-bøger, Sony ligger som nummer to.

Sony Reader er endnu ikke kommet til Danmark.