Sony Ericsson tørster efter penge

Krisen blandt mobilproducenterne får nu Sony Ericsson til at skrige på ny kapital. Selskabet mangler 100 mio. euro.

Foto: Bax Lindhardt
Det går skidt, rigtig skidt, for verdens store mobilproducenter. Selv om der aldrig har været så mange mobiltelefoner i verden som nu, døjer selskaberne over en kam med svigtende salgstal og forbrugere, der vælger billige modeller. Det er en direkte følge af finanskrisen, der har fået forbrugerne til at skrue ned for mobilbudgettet, og det mærkes nu i særlig høj grad hos den svensk-japanske mobilproducent Sony Ericsson.

Her er kradser krisen så heftigt, at selskabet har brug for et indskud på 100 millioner euro som en følge af heftige tab i årets første kvartal. Det skriver Reuters. Indskuddet skal enten komme fra lån eller via penge fra moderselskaberne Sony og Ericsson.

Smart konkurrence
Mobilproducenternes problemer har resulteret i fyringsrunder hele vejen rundt, og særlig slemt er det gået for finske Nokia, der måtte notere sig et fald i overskuddet på hele 90 procent i første kvartal. Estimater, som flere mobilproducenter har fremlagt, lyder på at mobilmarkedet vil falde med 10 procent i 2009 som en direkte følge af finanskrisen. Det skyldes især, at forbrugerne ikke skifter mobilen ud så ofte, som de plejer.

Business.dk har tidligere berettet om , at krisen har ramt producenterne hårdt og pludseligt - uden at de har været forberedt på det.

Til gengæld er der fortsat vækst i det segment, der kaldes smartphones. Her findes de ultraavancerede mobiltelefoner, hvor konkurrencen dog løbende skærpes. Nokia og Sony Ericsson producerer begge telefoner til segmentet, hvor Sony Ericssons Xperia X1 og Nokias kommende supertelefon, N79 hører hjemme.

Men her mødes de klassiske mobilproducenter af konkurrence fra selskaber som Apple, HP, Palm og mange andre. Den konkurrence bliver ikke mindre den kommende tid, hvor den hyperavancerede Palm Pre-telefon lanceres samtidig med, at Apple forventes at komme med en eller flere nye versioner af iPhonen.