Sony Ericsson slutter med milliardtab

Det sidste regnskab, inden Sony overtager styringen alene, blev en slem og dyr skuffelse.

Sony Ericssons salg går ikke så godt som tidligere. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det går skidt for mobilproducenten Sony Ericsson , som lukker en æra i svensk mobiltelefoni med stort tab og et betydeligt dårligere resultat end ventet.

Nettotabet for det vigtige julekvartal var på 207 millioner euro (1,5 milliarder kroner) - betydeligt dårligere end de 30 millioner euro i overskud, som analytikerne havde forventet.

Dårligt julesalg

Den svenske mobiludstyrsgigant Ericsson, som er verdens største på sit område, solgte i oktober 2010 sin del af det ti år gamle Sony Ericsson til den japanske elektronikgigant Sony for omkring en milliard euro.

Sony Ericsson har efter en bølge af succes gennem de seneste år været presset. Mange nye konkurrenter er kommet til, og Sony Ericsson har haft problemer med at holde den meget nyskabende og designlækre linie. Salget af mobiltelefoner faldt i oktober-december med 16 procent sammenholdt med året før, nemlig fra 11,2 millioner til 9,0 millioner styk. I forvejen lå Sony Ericsson kun som verdens niendestørste mobilproducent, og julekvartalet er traditionelt dér, hvor næsten 30 procent af omsætningen hentes for enhver elektronikproducent.

Ingen billige telefoner længere

Ifølge Sony Ericssons topchef, svenske Bert Nordberg, skyldes nedgangen, at selskabet har lagt linien om og stort set har droppet de lidt billigere telefoner for i stedet at satse på de dyrere såkaldte smartphones. Xperia-serien udgjorde i fjerde kvartal 80 procent af Sony Ericssons samlede omsætning.

Oveni kommer så den generelt dårlige privatøkonomi, hvor folk holder igen med at købe nyt, og oversvømmelserne i Thailand, hvor mange dele til både mobiltelefoner og computere produceres.

Sony forventer med overtagelsen, at det bliver langt lettere at lade Sony Ericssons mobiltelefoner indgå som en naturlig del af og samspiller med alle Sonys øvrige mange produkter.

Selve Sony Ericsson har for nylig skiftet navn. Fremover markedsføres alle telefonerne under Sony-navnet.

Sony Ericsson har en 3.000 mand stor udviklingsafdeling i Lund, lige ved Malmö.