Sony er tilbage i sort rekord

Monstre og spillemaskiner løfter den japanske elektronikgigant, hvis mobilsalg til gengæld halter trods gode anmeldelser.

Sonys spillekonsol, Playstation 4, er med til at løfte giganten, som nu ser ud til at være på vej mod bedre tider. Arkivfoto: Frederik J. Brown, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J. BROWN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Transylvanske monstre og spil ved TV-skærmen har bragt den japanske elektronikgigant Sony tilbage på den gode side af nulstregen i regnskabsbøgerne.

Sony giver nu igen overskud. I juli-september nåede resultatet efter skat 33,6 milliarder yen (1,88 milliarder kroner), hvilket er over to milliarder yen mere end forventet og en markant forbedring fra det minus på 136 milliarder yen, som Sony kæmpede med for et år siden. Det er fjerde kvartal i træk, at Sonys tal er sorte og ikke røde.

Omsætningen blev på 1.890 milliarder yen, hvilket var som forventet.

De gode toner skyldes, at den Sony-producerede tegnefilm »Hotel Transylvania 2« er blevet et biografhit, og at salget af Sonys spillekonsol Playstation 4 er vokset. Samtidig viser det, at Sonys topchef siden april 2012, Kazuo Hirai, har held med sin store omlægning af elektronikgiganten. Det har kostet tusinder af arbejdspladser, og Sony har samtidig neddroslet sin mobiltelefon- og TV-produktion.

Mobilforretningen, Sony Mobile, er den eneste del af Sony, som giver underskud, om end det bliver mindre. Det skyldes, at salget af Sonys ellers roste Xperia-serie af smartphonetelefoner og tavle-PCer ikke sælger så godt som forventet. Salget var på 279,2 milliarder yen (15,6 milliarder kroner), men Sony Mobile står tilbage med et underskud på 20,6 milliarder yen (1,15 milliarder kroner) - som dog er mindre end sidste års underskud på samme tid, selv om Sony i mellemtiden har nedskrevet værdien af sin mobilafdeling. Salget er faldet med 15,2 procent på et år, og derfor har Sony for nylig besluttet at give mobilforretningen et år til at bevise, at den godt kan.

Seks af de seneste syv år har Sony haft underskud, men nu er forventningen et overskud på 320 milliarder yen (17,9 milliarder kroner), når det forskudte regnskabsår slutter i marts 2016. Det vil være det største overskud i to årtier.

Sony satser stort på sin Playstation 4 og forventer at sælge 17,5 millioner af dem, er nu i gang med briller til den virtuelle virkelighed og har succes med sin satsning på billedteknologi til kameraer og telefoner. Blandt Sonys kamerakunder er både Apple og Samsung, og også Sonys salg af chips til andre producenter går godt. Alt sammen medvirker til, at Sony-aktien i år er steget med 40 procent, fordi investorerne nu endelig tror på, at Sony er ved at lægge de hårde år bag sig med store milliardtab.

Sony forventer selv, at salget i spilforretningen frem til marts 2016 vil vokse med 33 procent til 80 milliarder yen (4,48 milliarder kroner).