Sony: DVD-kamp er i dødvande

Topchef erkender for første gang, at Sonys Blu-ray-DVD møder større modstand i Toshibas HD-DVD end ventet i kampen om at afløse den for lille DVD, vi bruger i dag.

Topchefen i den japanske elektronikgigant Sony erkender nu, at kampen mellem Sonys eget, nye DVD-format, Blu-ray, og konkurrenten Toshibas HD-DVD-format er i et dødvande.

»Det er en svær kamp,« medgav Howard Stringer, Sonys topchef, torsdag aften i New York.

De to DVD-formater kæmper om at afløse dagens DVD, som er for lille til at kunne rumme film og lyd i langt bedre kvalitet end hidtil og de mange ekstra faciliteter, som efterhånden følger med. Begge de nye skiver har samme fysiske størrelse som en normal DVD.

HD-DVD bakkes op af Toshiba og Microsoft, sidstnævnte med sin spillemaskine Xbox 360, der kan afspille HD-DVDer ved at tilkoble et ekstra drev. Sony står sammen med en lang række andre elektronikgiganter og mange filmselskaber - samt sin egen Playstation 3 - bag Blu-ray-skiverne.

Der findes kun få afspillere, som kan vise begge de nye formater, og optagere er slet ikke på tale endnu. HD-DVD-afspillerne sælges til mindre end halv pris af Blu-ray-afspillerne, hvilket kan få indflydelse på udbredelsen, nu hvor julen nærmer sig. Den sikrer det ubestridt største salg af forbrugerelektronik på hele året verden over.

Blu-ray stod i en periode langt stærkest, men HD-DVD-siden vandt en betydelig sejr i august, da filmstudierne Paramount Pictures og Dreamworks Animation besluttede fremover udelukkende at sende film ud på HD-DVD-skiver.

»Vi forsøger at vinde på dyderne, hvilket vi gjorde en tid, indtil Paramount skiftede side,« siger Howard Stringer ifølge nyhedsbureauet Associated Press.

Han nedtoner samtidig, hvor vigtig kampen om at blive fremtidens DVD er.

»I den sidste ende betyder det ikke så meget,« siger han med håbet om, at det havde kunnet lykkes at forene de to formater.

Hvor der i Danmark ventes solgt omkring 200.000 DVD-optagere i år og 225.000 næste år, skønner Branchen Forbrugerelektronik (BFE), at der i år kun ryger 2.000 Blu-ray- eller HD-DVD-afspillere over hylderne og 5.000 til næste år. I 2009 boomer det danske salg så med 30.000 afspillere. Da ventes de at være faldet betragteligt i pris (lige nu koster et apparat, som stadig kun kan afspille, snildt 7.000-8.000 kroner), og måske er kampen da slut?

Ifølge Moviezoo.dk, som forhandler begge formater, er 61,34 procent af det samlede salg af højdefinitionsfilm i 1. halvår i år sket på Blu-ray-skiver, mens 38,66 procent er solgt på HD-DVD-skiver.

(Opdateret 2007.11.12, klokken 10.45)