Sony banket tilbage til 80erne

Kursderouten for Sony fortsætter. En aktie i den japanske elektronikgigant koster nu det samme, som da den blæste verden om kuld med dens Walkman.

Sony nye topchef, Kazuo Hirai. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURIKO NAKAO
994 japanske yen. Det er, hvad Sonys aktie mandag er kommet ned i efter mandagens kurstab på 1,7 procent. Dermed er det en realitet, at den japanske elektronikkæmpe er kommet under den psykologiske grænse på 1.000 yen pr. aktie.

Sidst Sony-aktien var nede på det niveau var i 1980 - godt og vel et år efter selskabet havde lanceret den transportable kasettebåndsafspiller Walkman. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det seneste kursfald betyder, at markedsværdien nu er cirka én billion yen (ca. 76 mia. kroner). Det skal ses i forhold til toppunktet i ved årtusindeskiftet, hvor lanceringen af spillekonsollen Playstation pustede Sonys markedsværdi op til 13 billioner yen - knap 1.000 milliarder danske kroner.

Siden er det gået alvorligt ned ad bakke. Det hæderkronede japanske selskab er blevet beskyldt for at have hvilet lige lovligt langt tid på laurbærrene og for helt at have overset truslen fra de fremadstormende elektronikselskaber i Sydkorea og i Taiwan. Det betyder blandt andet, at Sony i dag på fjernsynsfronten har svært ved at holde konkurrenterne stangen, når det kommer til priser og teknologi.

Det forskudte årsregnskabet, der kom på gaden i marts, viste et megatab på 456 milliarder yen (35 mia. kroner). Forklaringen på det seneste tab skal også findes både jordskælvet i marts 2011 samt oversvømmelserne i Thailand i efteråret, siger Sony-ledelsen.

I april oplyste Sony, at selskabet vil skille sig af med 10.000 medarbejdere, og at det forventer at bruge i omegnen af én milliard yen (ca. 76 mio. kr.) på at få trimmet selskabet. Sonys topchef Kazuo Hirai har lovet aktionærerne, at selskabet vil slutte indeværende regnskabsår med sorte tal på bundlinjen, skriver Reuters.