Sommerhuspriserne de laveste i næsten et årti

Det er blevet langt billigere at finansiere drømmen om et fritidshus langs Danmarks badestrande. Priserne er styrtdykket og er nu på niveau med 2005. »Det er virkelig købers marked,« siger en cheføkonom.

Store prisfald og lave renter gør det meget mere lukrativt at købe sommerhus, end det har været i mange år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen

Drømmer du om et koldt glas hvidvin på terrassen i Tisvilde, røgede sild på altanen i Allinge eller solnedgang over sandbankerne i Gammel Skagen, er tiden måske inde til at gøre en god handel. Priserne på sommerhuse er nemlig styrtdykket, siden de toppede i 2007. I dag vil et typisk sommerhus på 70 kvadratmeter i snit koste 980.000 kroner, og det er 320.000 kroner mindre end i 2007.

Det viser en nye beregninger, der er foretaget i et samarbejde mellem Boligsiden.dk og Arbejdernes Landsbank. Ifølge Lone Kjærgaard, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er priserne de laveste siden slutningen af 2004 eller starten af 2005, alt afhængig af, hvilken kommune sommerhuset ligger i.

»Du kan få meget mere for pengene, end du har kunnet i rigtig mange år. Så hvis du har drømt om et sommerhus, er tidspunktet bedre, end det har været længe. Det kan ikke udelukkes, at priserne vil falde yderligere, men du kommer i hvert fald langt fra til at have købt på toppen, og du kan samtidig få låst lånerenten fast på et meget favorabelt niveau,« siger hun.

Prisdykket er beregnet ved at sammenholde kvadratmeterpriserne på sommerhuse i de enkelte kommuner samt renten på et 30-årigt fastforrentet realkreditlån og et 10-årigt banklån i henholdsvis 2007 og 2013. I 2007 var renten på realkreditlånet i gennemsnit på 5,7 procent, men er i dag dykket til 3,5 procent. Renten af banklånet ligger et par procentpoint højere, men er også faldet væsentligt i de sidste syv år.

Udviklingen betyder, at det ikke er dyrere at finansiere et sommerhus på 100 kvadratmeter i dag, end det var at finansiere et på 70 kvadratmeter i 2007. Sagt på en anden måde er det i dag muligt at købe godt 40 procent mere sommerhus end i 2007 for de samme omkostninger.

De store prisfald hænger sammen med, at prisen på de ofte lyngklædte matrikler nærmest eksploderede fra 2005 til 2007.

»Det var faktisk noget af det, der steg allermest i den periode. Det steg faktisk mere end både ejerlejligheder og parcelhuse. Det er også derfor, vi oplever så store fald nu, for der var virkelig tale om en boble på sommerhusmarkedet,« siger Lone Kjærgaard.

At det store prisfald skyldes den eksplosive vækst før krisen, er kommunikationsdirektør Birgit C. Daetz fra Boligsiden.dk enig i. Hun slår desuden fast, at et sommerhuskøb sagtens kunne ske impulsivt i de gode år. »Det sker i hvert fald overhovedet ikke mere,« siger hun.

Prisudviklingen er dog forskellig fra sted til sted. Blandt landets 25 største sommerhuskommuner er priserne faldet mest i Holbæk og mindst på Fanø. I Holbæk kan man i dag få 134 kvadratmeter sommerhus for det samme beløb, som et på 70 kvadratmeter kostede i 2007. På Fanø får man 81 kvadratmeter.

Forskellene på prisdykket hænger det sammen med, at den regulære boble på sommerhusmarkedet, der var afledt af optimismen på det almindelige boligmarked, først og fremmest fandt sted på Sjælland.

»Her var euforien, og det smittede af på sommerhusområderne,« siger Lone Kjærgaard.

Meget kan tyde på, at bunden nu er nået, og både Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank og Birgit C. Daetz fra Boligsiden.dk tror på bedre tider, særligt nu hvor det almindelige boligmarked begynder at rykke på sig.

»Jeg tror dog ikke, vi ser en stor ændring fra den ene dag til den anden, for der er stadig mange huse til salg, og sommerhuse er noget af det sidste, der kommer med, når konjunkturerne vender. Jeg er fortrøstningsfuld, men fremgangen vil først ske i bedste områder, og så vil de områder, der, så at sige, ligger længere fra strandkanten komme med efter et stykke tid,« siger Lone Kjærgaard.

I de senere måneder har det været debatteret, hvorvidt det vil være en god i dag at åbne fritidsboligmarkedet for udlændinge, og flere har agiteret for, at det vil styrke markedet i særligt yderområderne.

»Der er ingen tvivl om, at hvis man åbner for især det tyske marked, vil efterspørgslen give et helt andet pres på priserne. Det vil give et stigende salg, og det vil også løfte priserne på for eksempel Lolland-Falster, der ligger tæt på Tyskland. Tyskerne kan godt lide at bo tæt på vandet, og det vil selvfølgelig give en øget efterspørgsel og holde priserne oppe,« siger Birgit C. Daetz. Hun bakkes op af Lone Kjærgaard.

»Men man skal selvfølgelig passe på med at tage en forhastet beslutning, for at opnå en kortsigtet gevinst. Det er noget, man politisk skal tænke rigtig godt igennem,« siger hun. »Men det er klart, at det er noget, der lige nu og her vil hjælpe rigtig godt på sommerhusmarkedet.«