Som Flemming Østergaard ser verden

Parkens tidligere formand Flemming Østergaard er vred – og skuffet. På alle dem, der ikke mener og gør som ham. Ny bog om og af Flemming Østergaard er en sjov, let læselig sag skrevet af en ven, som dermed misser den naturlige kritiske tilgang til en række spegede sager.

Flemming Østergaard præsenterede sin bog på BogForum, hvor han også blev interviewet af Jes Dorph. Foto: Uffe Weng Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så kom den. Bogen om Parkens tidligere formand, Flemming Østergaard, Don Ø også kaldet. Skrevet af en god og nær ven, journalisten David Trads. En bog, som har været undervejs i en del år.

En bog, en selvbiografi nærmest, som må have været svær at skrive. Ikke fordi der har manglet stof, personer og kulørte dramaer tilsat en ganske betydelig del krimi. Men fordi det nu engang er svært at give et fuldtonet og afbalanceret billede af en god ven, som i øvrigt er medforfatter. Det er en bog om Flemming Østergaard, og som han nu engang ser på verden og sine medmennesker.

Det skal med, at varedeklarationen er på plads. På omslaget er forfatterparret anført som »David Trads i samarbejde med Flemming Østergaard«, og inde i bogen – både i forord og efterskrift – er der så mange henvisninger til, at de to er venner, så det kommer til at virke krampagtigt. Det er Østergaards mening og holdning, ene og alene, udtrykt igennem David Trads’ pen.

Jeg læser bogen som et hyldestskrift til og om Don Ø og en bog, som forsøger at tegne billedet af en forfulgt uskyldighed. Et forsvarsskrift. Det, Flemming Østergaard gør og siger, er rigtigt og sandt, og hvis man er uenig i det, er man et uvidende fjols. Det er jo fair nok, set i Flemming Østergaards perspektiv, men giver penneføreren et troværdighedsproblem. Bogen er hverken nuanceret eller kritisk, og der er ellers nok at tage fat på.

Når det er sagt, så er »Exit Parken« en sjov og underholdende bog. Let skrevet og let læst.

Virksomheden Parken Sport & Entertainment og hovedpersonen Flemming Øster-gaard fylder volumenmæssigt ikke voldsomt i dansk erhvervsliv. Parken er en mellemstor virksomhed. Når den og Don Ø alligevel skriver sig ind i dansk erhvervshistorie, skyldes det, at det er en spektakulær historie set med traditionelle virksomheders øjne. Og det er rigtigt, som det skrives i bogen, at flere af pingerne fra Big Business meget gerne ville se og ses i Parken og Don Øs lounge. Dengang solen skinnede på Parken og Don Ø. Siden har mørket sænket sig, og det betyder, at følgeskaren i dag er mindre, at en række topledere i erhvervslivet er faldet fra, og at holdningerne til personen Flemming Østergaard er meget delte.

»Exit Parken« brager ikke store nyheder frem. Dog er forløbet med den mystiske, internationale finansmand Jan Larsen, som efter sigende skulle være mellemmand for en rig oliesheiks ønske om at købe Parken, sjovt og underholdende.

Bogen gengiver Flemming Østergaards version, Jan Larsen er sunket i jorden. Set ude fra kan man undre sig over, at det cirkus forløb så længe, og at ingen i og omkring Parken ikke på et tidligere tidspunkt forsøgte at tjekke en pludselig opstået finansmands baggrund. Nuvel, det er bagklogskab, men forhåbentlig er det ikke sådan, det virkelige erhvervsliv håndterer virksomhedshandler.

Beskrivelsen om det lige så mærkelige forløb med den 19-årige russer, Arkadij Abramovitj – søn af Chelsea-ejeren Roman Abramovitj – har været beskrevet meget udførligt for år tilbage. Det er i øvrigt paradoksalt, at forhandlerne i den sag, inkl. Arkadij men uden Flemming Østergaard, dengang viste sig på først Hotel D’Angleterre og derefter på Cafe Victor i det indre København, når det nu blev krævet, at fortrolighed-en for alt i verden ikke måtte brydes. Arrh, der er noget, der halter.

Kritikere af Don Ø får på puklen. Blandt andet de to tidligere journalister på Berlingske, Kasper Kronenberg og Morten Johnsen, som skrev den meget kritiske bog »Løvekongens storhed og fald«. Fup og fiduser og dårlig journalistik, raser makkerparret Øster-gaard/Trads. Faktum er dog, at der var meget at kritisere, og at Flemming Østergaard siden har fået en fængselsdom for kursmanipulation. Den dom er dog anket til Landsretten.

Flemming Østergaard er også sur på de nye magthavere i hans elskede Parken, de to storaktionærer Erik Skjærbæk og Karl Peter Korsgaard Sørensen. Det er forståeligt, eftersom de i den grad har ydmyget Flemming Østergaard. Dels ved at presse ham ud af Parken, dels ved at det tildelte æresmedlemskab til Don Ø blev trukket tilbage. Den sved. I bogen er der endog indsneget en karakteristik af Erik Skjerbæk som et dumt svin. Det kan meget vel være, men netop Flemming Østergaard af alle burde vide, at den, der har pengene, også har magten. Og dermed også magten til at tage forkerte beslutninger. Så enkelt er det i erhvervslivet.

Bogen efterlader indtrykket af, at Parken Sport & Entertainments krise og overlevelseskamp alene skyldes følgerne af finanskrisen og ikke Flemming Østergaards og den øvrige Park-ledelses beslutninger. Det er jo ikke rigtigt. Netop Flemming Østergaard ved bedre end de fleste, at succes og fiasko i erhvervslivet handler om timing (den kiksede i Parken), og så om at undgå en for kraftig belåning i bankerne. Nordea havde på et tidspunkt to mia. kroner i klemme i Parken, og det betød, at magten i Parken på et tidspunkt var pantsat i Nordea.

Flemming Østergaard er noget så sjældent i erhvervslivet som en emotionel leder, som gerne og hyppigt giver udtryk for sine følelser, og som i den grad bruger sine omgivelser, herunder ikke mindst medierne, til at fremme egne interesser. Det er fair nok, noget for noget, men måske Flemming Østergaard så ikke burde pive så meget, når han møder modstand. Det sker, at en sag kan ses fra to sider.

Bogen »Exit Parken« får tre stjerner. Substansen alene kan kun hive to stjerner hjem, men gu’ er personen Flemming Østergaard da fascinerende, også selv om han kun synes at kende to farver, sort/hvid. Den fascinationskraft trækker det samlede indtryk op til tre stjerner.