Solproducent overrasket over myndighedernes forbud

Sikkerhedsstyrelsen har forbudt salg af fem solcelle-invertere, der samlet udgør omkring fem pct. af markedet herhjemme. Og det kommer i den grad bag på en af verdens førende producenter, tyske Kostal.

Foto: Claus Bech. ARKIV.
Læs mere
Fold sammen
De danske myndigheder i Sikkerhedsstyrelsen skiller sig ud fra andre europæiske myndigheder med helt særlige krav til de fejlstrømsafbrydere, der er monteret på mange solcelleanlæg herhjemme.

Kort fortalt mener Sikkerhedsstyrelsen, at der på mange anlæg er behov for en fejlstrømsafbryder af type B, mens de fleste anlæg har en type A monteret.Myndighederne har derfor udstedt forbud mod salg af fem invertere, der samlet udgør omkring fem pct. af markedet herhjemme. Herunder en inverter fra en af verdens førende producenter, tyske Kostal. Inverteren, også kaldet en vekselretter, er den anordning, der omdanner jævnstrøm fra solcellerne til vekselstrøm.

Hos Kostal afventer man fortsat at modtage den officielle rapport fra Sikkerhedsstyrelsen, før man kan kommentere sagen. Men selskabet oplyser til Berlingske, at man er "ret overrasket" over beslutningen, som kan være ganske skadelig for selskabet.

Kostal har derfor allerede nedsat et team med såvel tekniske specialister som jurister, der hurtigst muligt skal have løst uenighederne med de danske myndigheder.

Produktet er solgt over hele Europa i enorme antal, uden at der har været problemer nogen steder, og Kostal vurderer umiddelbart, at det kan være forskellige testmetoder, som er årsagen til den danske enegang.

Energinet.dk, der registrerer alle landets solcelleanlæg, oplyser til Berlingske, at der i alt er registreret 4.189 eksemplarer af de fem invertere, der nu er salgsforbud imod. Heraf 2.456 eksemplarer af Kostals.
 
Sikkerhedsstyrelsen herhjemme har været længe undervejs med sin beslutning.

"Vi har udstedt fem salgsforbud, fordi vores test viser, at der kan være en sikkerhedsrisiko, hvis solcelleinstallationer har en ukorrekt type fejlstrømsafbryder monteret. Det er styrelsens samlede vurdering, at det kan omfatte mange solcelleanlæg. Der er tale om en sikkerhedsrisiko i middelklassen, og vi opfordrer derfor folk til stille og roligt at tjekke deres anlæg uden at gå i panik. Der er tale om en opfordring, ikke en advarsel," udtalte Dorthe G. Rasmussen, pressechef i Sikkerhedsstyrelsen, torsdag morgen til Berlingske Business.

Producenterne skal nu forsyne inverterne med vejledning om anvendelse af den korrekte type fejlstrømsafbryder, før de må sælges igen.

I brancheorganisationen Dansk Solcelleforening maner man til ro.

"Der er tilsyneladende ikke harmoni mellem fabrikanternes og Sikkerhedsstyrelsens vurdering af, hvilken fejlstrømsafbryder der skal bruges. Forhandlerne kan kun forholde sig til, hvad fabrikanterne siger. Vi har kun en interesse i, at tingene er, som de skal være, men der er ingen grund til at skræmme tusindevis af solcelleejere. De her anlæg står i enorme antal i Tyskland, og der har mig bekendt aldrig været problemer," siger Flemming Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening.

Sikkerhedsstyrelsen oplyser også, at der aldrig er rapporteret et tilfælde herhjemme, hvor et solcelleanlæg på grund af forkert fejlstrømsafbryder har givet elektrisk stød eller fået anlægget til at bryde i brand.

Men styrelsen understreger, at dens opgave netop er at tage forholdsregler, så det heller ikke kommer til at ske. Og opfordrer altså alle ejere af solcelleanlæg til at følge vejledningerne på styrelsens hjemmeside, så anlæggene bliver tjekket.

Salgsforbuddet omhandler følgende invertere: Kostal PIKO 5.5 DCS 5.5kW (2.456 eksemplarer), EHE-N3KTL 3kW (158 eksemplarer), Macsolar-TL3kW (13 eksemplarer), SMA SB 3000TL-21 3kW (1.440 eksemplarer) og SolarRiver 3400 TL-D 3kW (122 eksemplarer).