Solidt dansk aftryk på pris-finale

Fire danske og dansktegnede projekter er med i kapløbet torsdag aften om »ejendomsbranchens Oscars«. I 2012 og 2013 vandt Danmark priser, men sidste år glippede det.

Foto: Aart Architects.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark ligger godt til i finalerne om årets Mipim-priser, som uddeles torsdag aften i det store festivalpalæ i Cannes.

I år er i alt 39 projekter indstillet i ti kategorier til »Mipim Awards« – ofte kaldet »ejendomsbranchens Oscar« – og fire er mere eller mindre danske.

Køge Nord-stationen er et af fire bud på bedste fremtidige projekt. Stationen kommer nærmest til at svæve over motorvejen, fordi S-toget og den kommende København-Ringsted-bane – som skal forbindes ved Køge Nord – ligger på hver sin side af vejen.

Den svævende station og tilhørende arealer er tegnet af COBE og Dissing + Weitling, mens Banedanmark, DSB Ejendomme og Køge Kommune står bag projektet.

En tand længere mod nord er Nyt Hospital Nordsjælland indstillet som et af fire fremtidige megaprojekter. Region Hovedstaden står bag milliardbyggeriet med streger sat af Vilhelm Lauritzen og schweiziske Herzog & de Meuron.

Både Køge Nord-stationen og det firkløverformede supersygehus syd for Hillerød skal begge give afsæt for helt ny byudvikling. I Køge er byrådet ved at udlægge store åbne arealer til især boliger, og sygehuset skal være en del af Favrholm, en kommende bydel, formentlig med en ekstra station på s-togslinjen til Hillerød.

Krøyers Plads på Christianshavn kæmper mod tre andre projekter om titlen som bedste boligprojekt. De to arkitekter er gengangere fra de øvrige kategorier, nemlig Vilhelm Lauritzen og COBE, mens NCC Bolig er projektudvikler.

Netop Krøyers Plads har haft et usædvanligt langt og dramatisk lokalpolitisk tilløb. Tilbage i 2003 vandt hollandske Erick van Egeraat en arkitektkonkurrence med sit forslag om seks boligtårne på 55 meter, men det udløste mange protester og blev nedstemt på rådhuset. Nogle år senere dukkede et nyt, dansktegnet projekt op – nu sænket til 29 meter – men heller ikke dét blev realiseret.

I 2011 fremlagde NCC så stregerne fra COBE og Vilhelm Lauritzen – yderligere sænket til 24 meter – og det kørte gennem rådhuset uden større sværdslag og havde byggestart i 2012.

En af konkurrenterne for Krøyers Plads er Vannkanten i den norske olieby Stavanger, hvor danske Aart Architects har sat stregerne.

Sidste år var tre projekter med dansk islæt med i opløbet i de dengang syv kategorier, men ingen kom helt til tops – hverken FN-byen på Marmormolen ved Nordhavn, et Bjarke Ingels-tegnet kommende boligkompleks i Taiwan eller en Henning Larsen-kreeret erhvervsbygning i Oslo.

I 2013 vandt PensionDanmarks Isbjerget-boligkompleks i Aarhus i sin kategori, og året før vandt et kommunalt bibliotek i det københavnske Nordvestkvarter.

Mipim-priser udløser næppe højere lejeindtægter eller honorarer. Men Tony Christrup, formand for Byggesocietet, har tidligere vurderet , at de udgør vigtige faglige skulderklap, der kan bruges i markedsføringen – og et stort dansk islæt er en fordel for Danmark som muligt investeringsmål.