Solid start på året for DONG

Efter de enorme olienedskrivning for få måneder siden, leverer DONG et anderledes stabilt regnskab for selskabets første kvartal. Men en række nøgletal går dog tilbage.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter det hjerteanfald som ramte DONG Energy ved årsregnskabet i form af milliardstore nedskrivninger, sejler det halvstatslige energiselskab i anderledes smult vande med årsregnskabet for første kvartal.

Driftsindtjeningen i selskabet falder en smule fra 6,3 til 6,0 milliarder kroner, mens resultatet for perioden omvendt stiger fra 1,5 til 1,7 milliarder kroner.

DONG-topchef Henrik Poulsen udtaler i forbindelse med regnskabet:

»Til trods for en stor frasalgsgevinst i 1. kvartal 2014 og det væsentlige fald i
olie- og gaspriser i løbet af 2014, formår vi at fastholde et næsten uændret
EBITDA i 1. kvartal af 2015. Dette var primært drevet af en fortsat høj og
effektiv produktion fra olie- og gasfelter såvel som havvindparker,« lyder det fra Henrik Poulsen.

Artiklen fortsætter under tv-klippet.

 

Toplinjen skrumper minimalt i DONG og går fra 20,1 til 19,2 milliarder kroner. Dermed fortsætter DONG tendensen fra sidste år med at have faldende omsætningen men styrket bundlinje.

Der er dog også enkelte hår i suppen hos DONG. En række af selskabets nøgletal er af forskellige grunde blevet svækket i forhold til første kvartal 2014.

De frie pengestrømme fra driften af DONGs aktiviteter falder for eksempel fra 4,5 milliarder kroner til 2,3 milliarder kroner som følge af større binding af arbejdskapital. Og det højt besugne konge-tal »Return on capital employed« (ROCE) - på dansk: afkast på anvendt kapital - falder fra 7,8 til 4,1 pct. Dette skyldes dog, at nøgletallet var positivt påvirket af skattetekniske grunde i 2014.

DONG fastholder forventningerne til året.