Solid fremgang for spansk storbank

Trods en tiltagende økonomisk krise i Spanien og Mexico kom storbanken BBVA nydeligt ud af andet kvartal, med et plus på 11,6 milliarder kr. Banken kæmper dog med et stigende antal nødlidende lån.

Foto: Brian Bergmann / Scanpix. Spanske BBVA kom ud af andet kvartal med en nydelig fremgang på bundlinjen, trods hårde tider i Spanien og Mexico.
Læs mere
Fold sammen
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, i daglig tale blot BBVA, kom stærkt ud af andet kvartal, selv om i Spanien og Mexico, der står for 80 pct. af bankens indtægter, begge er i en dyb og tilsyneladende tiltagende økonomisk krise.

Bankens nettoresultat steg til 1,6 milliarder euro, hvilket er 34 pct. mere end de 1,2 milliarder euro som banken tjente i andet kvartal sidste år. Sidste års tal var dog påvirket af en engangsomkostning på 329 mio. euro i forbindelse med pensionsudgifter til ansatte, som valgte at forlade banken før tid.

Men resultatet var klart bedre end de 1,3 milliarder euro som analytikere på forhånd havde ventet, og bankens nettorenteindtægter hoppede i vejret med 27 pct. til 3,6 milliarder euro, selv om udlånet var stabilt på 336 milliarder euro.

Pres fra dårlige lån
BBVAs tvivlsomme lån er på kun et år mere end tredoblet fra 2,5 milliarder euro ttil 7,8 milliarder euro ved udgangen af juni, og værdien af dårlige lån, som andel af det samlede udlån, er steget fra 1,3 pct. ved udgangen af juni 2008 til 3,2 pct. ved udgangen af juni 2009.

Også på andre områder mærkes det, at hjemmemarkederne er ramt af den økonomiske krise, som formentlig vil skubbe den spanske arbejdsløshed over 20 pct. Nettoindtægterne fra Spanien og Portugal faldt 1,7 pct. til 1,27 milliarder euro i første halvår, mens indtægterne fra USA faldt 48 pct. til 85 mio. euro og indtægterne fra Mexico faldt med 24 pct. til 724 mio. euro.

Til gengæld gik det bedre i bankens engrosbank og kapitalforvaltning, hvor nettoindtægterne fladt mere beskedne 3,3 pct.. til 539 mio. euro.