Solen gør vores varme grønnere

Fjernvarmen, som står for størstedelen af opvarmningen herhjemme, investerer massivt i solanlæg.

Pressefoto: Dansk fjernvarme Fold sammen
Læs mere

De danske fjernvarmeselskaber investorer massivt i store solfangeranlæg, der forsyner danskerne med CO2-fri og miljøvenlig varme, beretter fagbladet Ingeniøren.

I 2009 fandtes der under 100.000 kvadratmeter solvarmeanlæg, men i oktober 2015 er der 86 anlæg med tilsammen 759.000 kvadratmeter - det svarer til godt 100 fodboldbaner. Yderligere 33 anlæg og 500.000 kvadratmeter er på vej resten af året og i 2016.

Ifølge Ingeniøren er der tale om investeringer på halvanden milliard kroner indtil nu med yderligere 1,4 milliarder kroner på vej.

»Anlæggene er blevet billigere, teknologien er velkendt i fjernvarmekredse, og så er det blevet en god forretning at skifte dyr naturgas ud med solvarme om sommeren,« lyder bud på forklaringer fra afdelingsleder Per Alex Sørensen fra Planenergi, der rådgiver om sol-fjernvarme.

Lige nu går det hurtigt, fordi de godt 400 fjernvarmeselskaber kan få et særligt anlægstilskud for anlæg bestilt i 2015 og opstillet inden udgangen af 2016.

Det hidtil største anlæg er på vej ved Silkeborg med 120.000 kvadratmeter og en prislap på en kvart milliard kroner.

Brancheorganisationen Dansk Fjernvarme tror, at udviklingen vil fortsætte, fordi ændrede regler presser små naturgasbaserede varmeværker til at finde alternativer til gassen.

Ved udgangen af 2015 producerede solanlæggene omkring en procent af fjernvarmen, men blandt andre Energistyrelsen forventer, at andelen vil stige til otte-ti procent i 2020. Det kræver en årlig tilvækst på 200.000 kvadratmeter, et niveau styrelsen finder realistisk:

»Det her er klart gået stærkere, end vi forventede. Det er, som om det smitter fra fjernvarmeværk til fjernvarmeværk,« udtaler Jens Windeleff, akademisk medarbejder i Energistyrelsen, til Ingeniøren.

Læs om, hvordan Danmark eksporterer fjernvarmesystemer til millionbyer

Danmarks godt 400 fjernvarmeselskaber sørger samlet for lune radiatorer i godt 60 procent af boligerne. Solanlæggene er især populære uden for de større byer, hvor jorden er billigere og der er bedre plads.

Også til el-produktion vinder solceller frem, om end fremmarchen på landets parcelhustage blev bremset af et indggreb mod favorable støtteordninger i 2012. Mange ejere af erhvervsbygninger, herunder butikscentre, har de senere år investeret i solceller, der leverer en del af el-forbruget.