Solcelleejere venter forgæves på statsstøtte

3850 solcelleejere venter på at få støtte til deres anlæg, og nu har EU-Kommissionen endnu en gang stillet spørgsmål til sagen. Ventetiden frustrerer investorer og virksomheder.

Poul-Erik Ahle har siden september 2013 ventet forgæves på en EU-godkendelse, så han kan få forhøjet støtte til sine solceller. Nu har EU stillet flere spørgsmål til sagen, så der ventes yderligere to-tre måneders ventetid. Fold sammen
Læs mere
Foto: ASTRID DALUM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det var da utroligt!«

Poul-Erik Ahle er træt. Træt af at vente forgæves på at få betaling for den energi, som det store solcelleanlæg på hans lade producerer til elnettet. Ligesom 3849 andre solcelleejere venter han på, at EU-Kommissionen skal godkende statsstøtten til solcellestrøm i Danmark, så investorerne kan modtage det forhøjede tilskud, de er blevet lovet. Og nu har EU-Kommissionen endnu en gang stillet spørgsmål til energistyrelsen.

Det betyder, at kommissionens afgørelse formentlig ikke vil falde på denne side af sommerferien.

»Hvorfor trækker det sådan ud? Er det bare EU, der bliver ved med at stille spørgsmål, eller forhaler den danske regering situationen? Der er noget råddent i det her,« mener Poul-Erik Ahle, der er landmand tæt på Sdr. Bork ved Ringkøbing Fjord.

Hans solcelleanlæg har produceret strøm til elnettet siden september 2013, og indtil videre har han omkring 40.000 kroner til gode, hvis den forhøjede statsstøtte til solceller ellers ender med at blive godkendt af EU-Kommissionen.

Afregning falder år for år

Ikke langt fra Ringkøbing har Niels Sveigaard investeret i langt større solcelleanlæg, og han har allerede mere end en million til gode fra staten, hvis EU-godkendelsen går igennem. Samtidig er han frustreret, fordi hans solcelleforretning er gået i stå på grund af den manglende EU-godkendelse.

»Folk sidder på deres hænder. Der er ikke nogen, der vil lave forretning, når de ikke ved, hvilke regler, der gælder. Vi har aftale med 120 gårde om at opføre taganlæg, men med den her udskydelse bliver rigtigt mange projekter formentlig aldrig til noget,« siger Niels Sveigaard.

Forklaringen er, at støtten til solcelleanlæggene falder år for år - også selvom støtten endnu ikke er godkendt af EU. Derfor bliver det gradvist mindre og mindre attraktivt at opføre de solcelleanlæg, som investorer og virksomheder i første omgang planlagde.

Netop tidspresset får Anders Ztorm, adm. direktør i virksomheden Solenergi Danmark, til at reagerer kraftigt.

»Det er forrykt, at tariffen er begyndt at blive sat ned, inden loven er trådt i kraft. Når EU-processen trækker sådan ud, bliver de langt de fleste af vores projekter formentlig aldrig til noget. Men det er måske også det, politikerne håber på,« siger Anders Ztorm.

I 2012 steg interessen for solceller markant, og i 2012 og 2013 blev solcelleloven ændret tre gange på cirka et halvt år for at begrænse udbygningen med anlæg, som ville koste statskassen dyrt. Lovarbejdet mødte skarp kritik for at være sjusket og uprofessionelt, og samtidig fik daværende klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) en næse for sin håndtering af sagen. Kritikken fra solcellebranchen lyder nu, at politikerne er med til at kvæle projekter ved at lade EU-godkendelsen trække i langdrag.

Ingen afklaring om 20 MW-puljer

I Dansk Solcelleforening kalder formand Flemming Kristensen situationen »problematisk«, men han kan endnu ikke sige, hvad forsinkelsen af EU-godkendelsen betyder for den samlede branche. Brancheforeningens bestyrelse mødes onsdag for at skabe et overblik.

Et særskilt problem for solcellebranchen er, at en pulje på støtte til 20 MW solceller årligt frem mod 2020 ikke kan udmøntes, så længe man venter på EU-Kommissionen. Og hvad, der kommer til at ske, kan Energistyrelsen »ikke på nuværende tidspunkt informere om«, forklarer pressechef Ture Falbe-Hansen.

Han oplyser, at i alt 3850 solcelleanlæg afventer forhøjet statsstøtte, men at Energistyrelsen endnu ikke har oplysninger, hvilket beløb Poul-Erik Ahle og alle de andre solcelleejere har til gode. Samtidig afviser Ture Falbe-Hansen, at de danske myndigheder bevidst trækker sagen i langdrag.

I Sdr. Bork håber Poul-Erik Ahle bare, at EU-Kommissionen snart giver grønt lys til statsstøtten.

»Ingen havde forestillet sig, at det skulle trække sådan ud, og nu må de altså snart vågne op nede i EU. Det er så mange investorer og virksomheder, der venter på det her,« siger han.