Solar øger udbyttet efter klare forbedringer

Service- og sourcingvirksomheden Solar opnåede pæn fremgang i det sidste kvartal af 2015 - og også året som helhed - og det betyder et øget udbytte til aktionærerne i selskabet.

AFP PHOTO/ CESAR MANSO / AFP / CESAR MANSO Fold sammen
Læs mere
Foto: CESAR MANSO

Det fortæller Solar i sit årsregnskab for 2015 onsdag morgen, hvor det meste af spændingen dog i forvejen var pillet ud, idet selskabet allerede i starten af februar løftede sløret for, hvordan omsætningen og driften udviklede sig i fjerde kvartal og hele 2015, og også hvordan udsigterne for 2016 ser ud.

Nyt er det dog, at Solar løfter sit udbytte til 10 kr. per aktie for regnskabsåret 2015. For 2014 var udbyttet på 7 kr. per aktie. Det svarer til en udlodning på 78 mio. kr. mod 55 mio. kr. efter regnskabsåret 2014.

Stor bundlinjefremgang

Nyt er det også, at Solar leverede et resultat før skat på 66 mio. kr. i fjerde kvartal mod et minus på den post på 166 mio. kr. et år tidligere. Nettoresultatet voksede til et plus på 34 mio. kr. fra et underskud på 223 mio. kr. i fjerde kvartal 2014.

For hele 2015 blev resultatet før skat 201 mio. kr. mod et minus på 122 mio. kr. i 2014. Nettoresultatet blev et overskud på 167 mio. kr. mod et minus på 234 mio. kr. året før.

Flade forventninger

For 2016 venter Solar hverken markedsvækst eller organisk vækst, og samtidig ventes driftsresultatet (EBITA) at forblive på samme niveau som i 2015 - dog minus et positivt engangsbeløb på 9 mio. kr. i den hollandske forretning, som blev bogført sidste år.

»Fjerde kvartal har udviklet sig som forventet for Solar. Der er dog i øjeblikket fortsat usikkerhed om markedsudviklingen, særligt i Norge, hvor offshore forventes at fortsætte på det lave niveau, vi har oplevet i andet halvår«, skriver Solar i regnskabet.

Opkøbet af den hollandske supply chain-specialist MAG45, der blev annonceret sammen med de foreløbige regnskabstal i begyndelsen af februar, vil ifølge Solar påvirke omsætningen i 2016 med omkring 310 mio. kr., men det vil blot have en begrænset effekt på driftsresultatet (EBITA).

Solar forventer desuden at investere i sine digitale platform for at forbedre kundeoplevelsen.

»Dette vil påvirke indtjeningen i 2016 negativt, hvilket der er taget højde for i vores forventninger«, påpeger Solar i regnskabet.

Flere finansielle mål

Ud over de allerede kendte forventninger til 2016 udvider Solar dog også paletten af finansielle mål.

Fremover vil selskabet således - ud over forventninger til egenkapitalandel, gearing og udbytteprocent - også opstille forventninger til vækst og den investerede kapital (ROIC).

Når det gælder væksten, er Solars mål "at levere lønsom vækst over markedsniveau." Og når det gælder den investerede kapital inklusive amortiseringer og skat er målet for 2016 "at levere langsigtet afkast af den investerede kapital på mere end 10 pct."