Sohn advarer banker imod negativ rente

Danske banker, som overvejer, om deres kunder fremover skal betale renter, hvis de har penge stående i banken, kan ende med at skade dem selv, da de risikerer at frastøde kunderne og øge afhængigheden af engrosfunding.

Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn tror, det vil skræmme kunder væk fra bankerne, hvis man til at betale for at have penge stående. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det siger erhvervs-og vækstminister Ole Sohn (SF) i et skriftligt svar til Bloomberg News.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at det er et godt forretningsmæssigt træk, siger Ole Sohn til det amerikanske nyhedsbureau og fortsætter:

- Min forventning ville være, at kunderne ville gå rimeligt hurtigt. Nogle banker har stadig behov for at tiltrække kunder for at adressere deres indlånsunderskud.

Negative indlånsrenter er på tegnebrættet, og nogle større kunder må allerede bøde for at have penge på bankbogen, skrev Bloomberg News allerede onsdag.

- Det er under overvejelse i nogle banker. Om det rent faktisk sker, kan vi ikke forudse, sagde cheføkonom Niels Storm Stenbæk fra Finansrådet, bankernes interesseorganisation, onsdag til det amerikanske nyhedsbureau.

Danske Bank og svenske SEB er allerede begyndt at kræve negative renter hos nogle større kunder.

- Vi vil ikke lade professionelle ramme os med arbitrage (spekulation i renteforskelle, red.). Hvis de lader store beløb stå på kontoen, afhængig af kunden og om det er et stort beløb, vil der være negativ rente, lød det fra Jens Peter Neergaard fra Danske Bank over for Bloomberg News. For almindelige kunder er Danmarks største bank dog ikke klar til at tage skridtet endnu.

Jyske Bank afviste også over for bureauet at have planer om negative renter på indlån.

Bankerne er under pres, fordi Nationalbanken har sænket sin indlånsrente til minus 0,2 pct. i et forsøg på et fastholde kronens kurs over for euroen. Derfor må banker betale for at have større beløb stående i centralbanken.