Softwarehus i blodrødt minus

Nordjyske Wirtek A/S, der er noteret på minibørsen First North, måtte i forlænget regnskabsår se sin egenkapital halveret.

Wirtek i Aalborg, der er et softwarehus med speciale i såkaldt indlejret software med særligt fokus på mobile teknologier, investerede sig i fjor til et stort minus på 14 mio. kr. før skat, som har halveret nordjydernes egenkapital.

Alligevel står en kapitaltilførsel ikke på menuen i det nordjyske selskab, der i 2006 hentede 24 mio. kr. på minibørsen First North.

»Vi forventer et beskedent minus i indeværende regnskabsår, og der er kapital nok til fremover at finansiere vores organiske vækst. Naturligvis kan vi få et kapitalbehov, hvis vi står overfor et eventuelt opkøb, men det er ikke aktuelt,« fastslår adm. direktør Michael Aaen, Wirtek.

Han lægger ikke skjul på, at resultatet i det seneste regnskab er utilfredsstillende. Utilfredsheden gælder dog først og fremmest en svag omsætningsudvikling.

»Resultatmæssigt er vi påvirket af store investeringer. Havde vi eksempelvis brugt 14 mio. kr. på opkøb, ville det næppe påkalde sig stor interesse, da købet så ville ryge på balancen. Nu er vores investering lig med et underskud,« forklarer han.

Det er ikke mindst etableringen af et uddannelsescenter, Wirtek Mobile Academy, der har kostet i det nordjyske.

Der er tale om en form for træningscenter, hvor Wirteks folk skal undervise andre virksomheders medarbejdere først og fremmest indenfor Microsofts egen mobile platform. Det nordjyske softwarehus er i dag blevet valgt som global partner til levering af uddannelse på området til den amerikanske softwaregigant og dennes partnere. Imidlertid er det gået langsommere end ventet med at hive elever til den nordjyske elevbænk. Den er i øvrigt ikke så nordjyske endda, da en stor del af undervisningen er baseret på online-internet undervisning.

Det er ikke kun Wirtek Mobile Academys langsommere indtrængningsevne, der har skuffet i selskabet. Såvel eksisterende som nye forretningsområder har skuffet omsætningsmæssigt. Derfor har Wirtek beslutte at omstrukturere sin virksomhed i fire selvstændige forretningsenheder eller profitcentre, om man vil.

Det ene er Wirtek Mobile Academy. En anden enhed er afdelingen for softwareudvikling og rådgivning. Herunder hører aktiviteterne i firmaet Moltsen Intelligent Software, som Wirtek købte i fjor. Firmaets produkt hedder »Cure«. Det er et system, der kan diagnosticere fejl i mobiloperatørernes netværk. En tredje enhed er et testcenter, hvor nordjyderne tester software til mobile platforme. Den fjerde og sidste enhed er virksomhedens afdeling i Rumænien, hvor næsten halvdelen af Wirteks medarbejdere sidder. Den rumænske afdeling skal ikke længere kun være underleverandør for Wirtek, men skal også henvende sig til eksterne kunder. Aktiviteterne i Rumænien er et langt stykke ad vejen et spejl af aktiviteterne i Aalborg.

I indeværende år skal omsætningen i vejret. Her får en nyudpeget salgs- og marketingdirektør et hovedansvar. Den 1. juni tiltræder den 49-årige Henrik Gustavsson denne stilling. Han kommer fra en stilling hos Teleca i Sverige.