Softwaredværg sagsøger de store

Apple, Google og Facebook er blandt de 11 IT-kæmper, der har fået en uvenlig hilsen fra Microsoft-stifters sidegesjæft.

Google-stifterne Sergey Brin (th.) og Larry Page er nogle af dem, der stirrer en retssag i øjnene. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et større patentslagsmål er undervejs i USA. Microsoft-medstifteren Paul Allens udviklingsselskab Interval Licensing har rettet et søgsmål mod 11 af de helt store spillere på softwaremarkdet. Anklagen lyder på overtrædelse af rettigheder i forbindelse med bl.a. internetsøgning og e-handel. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er selskaber som AOL, Yahoo, Google, Facebook og Apple, der er blevet stævnet ved en retsinstans i staten Washington, og det er tre specifikke patenter, der er anklaget for at have brudt.

Det lille udviklingsselskab Interval Licensing blev stiftet af Paul Allen i 1992, der tidligere havde skabt Microsoft sammen med Bill Gates. Allen trak sig fra chefposten i Microsoft i 1983, men har alligevel spundet guld på hans medejerskab af softwaremastodonten. Han står som verdens 37. rigeste på magasinet Forbes velhaverliste, skriver nyhedsbureauet.

Læs også: Paul Allen giver formue til velgørenhed

Ifølge Interval Licensings talsmand David Postman forsøger selskabet at forsvare sine investeringer i udviklingsarbejde.

"Der er ikke tale om patenter, som er tegnet af andre selskaber, og der er heller ikke tale om, at vi har købt patenter. Det drejer sig udelukkende om patenter, som er udviklet af Interval," siger han.

Søgsmålet får dog en lunken modtagelse hos de anklagede. Facebook har svaret, at selskabet ikke mener, der er nogen dækning for anklagerne, og at det vil kæmpe ihærdigt i retten. Samme melding kommer fra Google, der desuden beklager sig over en trend, hvor selskaber oftere og oftere mødes i retten for at afgøre stridigheder.

"Dette søgsmål mod nogle af USA mest innovative selskaber afspejler en uheldig trend, hvor personer forsøger at konkurrere i et retslokale i stedet for på markedet," skriver søgegiganten.

Læs også: Verdens rigeste nørd takker af

Og det postulat kan der meget vel være noget om. Men der er alligevel en ting, der er anderledes i denne sag.

Eksperter på området siger i følge Reuters, at selskaber, der ikke har produktion selv, men blot ejer en stribe gamle patenter, ofte vil kaste meget omsiggribende anklager mod de store selskaber for - om ikke andet - at sende signalet om, at "vi er her altså stadig" ud til markedet.

Men i denne sag er der ikke tale om hr. Hvemsomhelst. Paul Allen støttede Google-stifterne Larry Page og Sergey Brin i deres opstartsfase, og derfor er det tydeligt for enhver, at der i det mindste er en kobling mellem Interval Licensing og i hvert fald én af de sagsøgte.

Om det også er ensbetydende med, at der også har fundet patentbrud sted, vil først vise sig, når sagen når ind i retslokalet - hvis den altså når så langt.