Sørg for en sikker adgangskode

Sikkerhed. Det er meget godt, at du har investeret i en bærbar pc, der kan klare at blive tabt gulvet og samtidig er fyldt med de nyeste og sikreste programmer. Men er dit password ikke i orden, kan alt andet være ligegyldigt.

De er gode at have, men svære at huske. Cykelrytteren Michael Rasmussen er den seneste offentlige person, som har måttet sande, at kodeordet til hans mailboks ikke var tilstrækkeligt sikkert.

Problemet er i bund og grund det store antal passwords, som det moderne menneske er tvunget til at huske og ændre med jævne mellemrum.

Da det stensikkert ikke er en optimal løsning at benytte sit eget navn eller konens, kan hukommelsen nemt gå hen og svigte i forhold til de mere alternative passwords. Har man tendens til at glemme de magiske adgangsord, kan man med fordel benytte forskellige løsninger på internettet.

Sidste år søsatte to danske iværksættere et program på nettet, hvor det er muligt at lægge sine passwords ind i en virtuel bankboks. Tjenesten hedder Boxknox og er en hjemmeside, hvor man anonymt kan opbevare sine passwords, logins og diverse vigtige koder. På den måde skal man i hverdagen blot huske én kode for at få adgang til alle sine andre koder.

Tjek dit passwordHvis fantasien og idérigdommen ikke helt slår til, når man skal finde på et sikkert password, har forskellige producenter udviklet programmer på nettet, der hjælpe dig på vej. Den danske sikkerhedsvirksomhed FortConsult A/S har for nylig udviklet testpassword.dk, hvor man kan tjekke, hvad der skal til, før et password er tilstrækkeligt sikkert.

Man må ikke skrive sit eget password, da forbindelsen ikke er krypteret, men man kan prøve en række forskellige kombinationer for at få en idé om, hvad et godt password kræver.

Også Microsoft har lavet et program, som man kan finde på selskabets hjemmeside under emner om sikkerhed. Både Microsoft og Fortconsult tager i bund og grund udgangspunkt i de ti råd, som følger med denne artikel. Hvis man følger dem, bør man være på den sikre side.