Sønderjysk erhvervsmand er ved at gøre inkassofirmaer overflødige

Virksomheder bør selv stå for at inddrive gæld, mener Kaare Dahle, der i frustration over inkassovirksomhedernes formåen har udviklet en speciel software.

Foto: JENS NØRGAARD LARSEN. Privatdetektiv Claus Foltmar Jensen. Her en rykkerskrivelse fra detektiven.
Læs mere
Fold sammen

Det hænder jo i ny og næ, at forbrugere ikke betaler regningen med samme ildhu, som firmaer og virksomheder sender dem ud med.

Og som ejer af den sønderjyske fitnesskæde Sport og Fitness overdrog Kaare Dahle pligtskyldigt hver måned en stribe gældssager til inkassofirmaer og advokatvirksomheder, når brugere forsømte at betale kontingentet et par måneder, og hvor de obligatoriske rykkere ikke havde fået skyldnerne til lommerne.

I den situation er det alm. praksis at hidkalde inkassofirmaerne, der overtager gælden og står for inddrivelsen, men den øvelse oplevede Kaare Dahle ikke gik så lige til, som han ønskede.

»Der gik ofte alt for lang tid, før jeg fik pengene, og tit nåede det aldrig så langt. Derudover varierede det meget fra de forskellige inkassofirmaer, hvor meget de tog af gebyrerne og renterne. Det var ikke umagen værd,« siger Kaare Dahle.

Frustrationerne fik i 2012 Kaare Dahle, der holder til i Sønderjylland, til at pløje sig igennem lovgivningen på området, og her gik det op for ham, at en virksomhed faktisk godt selv må inddrive sin egen gæld og køre inkasso. Resultatet blev et snørklet system med Word- og Excelfiler, der samlet tillod Kaare Dahle at køre sin egen inkasso uden hjælp udefra.

»Det havde en stor effekt, fordi vi ikke skulle vente på, at inkassofirmaerne begyndte at inddrive gælden. Derudover fik det også en præventiv effekt, fordi skyldnerne kunne se, at vi mente det,« siger Kaare Dahle.

I løbet af 2013 betalte han et par programmører til at udvikle en software, der gjorde inkassosystemet digitalt.

»Samtidig spredte jeg rygtet i mit netværk, og jeg oplevede en stor interesse blandt andre virksomheder,« fortæller Kaare Dahle.

Resultatet er blevet til en virksomhed med navnet e-inkasso, der sælger softwaren til virksomheder og privatpersoner. I dag er softwaren udviklet til en version 2, og kundebasen tæller små 1.000 virksomheder og privatpersoner, der altså dermed selv står for at inddrive gælden og i yderste tilfælde at køre sagen helt til fogedretten.

»Min vurdering er, at der er millioner at spare for mange virksomheder,« siger Kaare Dahle, der dog stadig mener, at der kan være tidspunkter, hvor advokater og inkassovirksomheder er den bedste løsning.

»I komplicerede sager, hvor det drejer sig om store beløb og komplekse forhold kan der helt sikkert stadigvæk være en idé i at få juridisk bistand,« fastslår han.