Socialdemokrat spinder guld på ejerledere

Industriudvikling, der investerer som mindretalsaktionærer i mindre ejerledede industri-virksomheder, har forrentet investeringer med over 18 procent siden stiftelsen. Virksomhederne værdi opskrives i nyt regnskab.

Det er gyldne tider for Lars Blavnsfeldt. Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan tjenes gode penge på at investere som minoritets-aktionær i virksomheder, der ejes og ledes af samme person. Især hvis man forstår ejerledernes virksomhedskultur og kemien i øvrigt passer.

Industri Udvikling, der er stiftet i 1994 af Lønmodtagernes Dyrtidsfond og ledes af den socialdemokratiske økonom Lars Blavnsfeldt, har siden stiftelsen forrentet den investerede kapital med 18 procent om året.

Læs også bloggen: Helt vækstlag overset

I det seneste regnskab, der netop er tilgået Erhvervs og Selskabetstyrelsen, udviser et overskud på 107 mio. kr. .

Der er foretaget store opskrivninger af værdien af virksomheder som Bladt Industries i Ålborg, som laver metalkonstruktioner til bl.a. offshore-industrien, Agramkow i Sønderborg, der fremstsiller højteknologisk procesudstyr til bilbranchen, og No Lemon i København som leverer autoservice i brændspunktlande som Afghanistan, Irak og Liberia i Afrika.

Læs også: Her er landets bedste ejerledere

Til gengæld er der tabt penge på Hjem A/S Herning, der har til formål at producere typehuse med nye rationelle produktionsmetoder.

Værdien af de samlede investeringer er 796 mio. kr.

Vokset ud af Hafnia-krisen

Industri Udviling er opstået ud af en slags tilfældig nødvendighed. For 20 år siden havde Dyrtidsfonden tabt mange penge under finanskrisen - bl.a. på investeringer i den krakkede forsikringskoncern Hafnia. Det blev kraftigt kritiseret. Derfor søgte fonden en ny investeringsstrategi med vækst på mindre industriselskaber. Lovgivningen forbød LD at være majoritetsaktionær

 Men det passede ejerledere, der helst selv vil bestemme over deres egen virksomhed, fint at få tilført kapital for en partner, der ikke ønskede en aktiemajoritet i virksomheden.

I stedet har Industri Udvikling arbejdet med aktionæroverenskomster og i øvrigt søgt at påvirke udviklingen i virksomheden via bestyrelsesarbejde og gode argumenter. Der sættes heller ikke dato på, hvornår virksomhederne skal gensælges.

Gode til at produktudvikle

Adm. direktør Lars Blavnsfeldt, der cand. polit. og tidligere tillidsmand og lønforhandler på Nyborg Lynfrost inden han blev taleskriver for nu afdøde fhv. arbejdsminister Svend Auken, nærer stor respekt for de ejerledede virksomheder, som han over årene han investeret i.

Han ser en styrke i deres evne til at produktudvikle. Undersøgelser viser, at danske mindre og mellemstore virksomheder investerer for lidt i forskning og innovation.

Men Blavnsfeldts erfaring er, at der foregår en lang række givtige innovations-processer i ejerledede virksomheder i et løbende tæt samspil med kunden.

Ejerlederens største udfordring er ifølge Blavnsfeldt at udvikle organisationen med personer, der har andre kompetencer, end han selv er i besiddelse af.

- Det har jeg en tæt dialog med dem om, forklarer han

Risikerer at blive snydt

Internationalt findes der forholdsvis få investeringsselskaber af Industriudviklings type.

Lars Blavnsfeldt er stødt på dem i Iowa i USA, hvor en fond er etableret for at udvikle små og mellemstore virksomheder efter nogenlunde de samme principper, som Industr i Udvikling efterlever.

Til syvende og sidst lader investeringsformen sig kun praktisere i små områder eller små lande.

Som Blavnsfeldt udtrykker det:

- Hvis jeg forsøgte mig med et lignende koncept i Sverige eller Tyskland, ville jeg blive snydt.Jeg kan kun gøre det i Danmark, for her ville det hurtigt rygtes, hvis en virksomhed misligholdt sin aftale..