Snyd SAS for 25 pct. med smart billettrick

Simpelt trick kan sænke prisen på flybilletter med 25 pct. Men SAS advarer.

Foto: JOHAN NILSSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et simpelt trick kan de rejsende udnytte flyselskabernes prisstrategi og spare op til 25 pct. af billetprisen. Det gælder blandt andet på rejser fra Jylland til København, men SAS mener det er i strid med rejsebetingelserne.

Det er branchesitet Check-In som i dag afslører, hvordan passagerer kan spare penge ved at bestille en rejse fra lufthavnene i fx Aarhus og Billund til København. I mange tilfælde kan det være en fordel at bestille en billet til Amsterdam via København og derefter undlade at benytte den internationale del af flybilletten.

Check-in viser, hvordan f.eks. en billet med afrejse 24. februar 2005 koster 751 kr. fra Billund til København. Men køber passageren en billet til Amsterdam koster den blot 555 kr.  - en besparelse på 196 kr. Det skyldes, at flyselskaberne subsidierer fødetrafikken på nogle ruter for at styrke de store trafikknudepunkter.

Det er kun muligt at benytte muligheden fra Jylland mod København, fordi en billet i den modsatte retning vil kræve, at rejsen startede i eksempelvis Hamborg eller Amsterdam, og her vil SAS annullere indenrigsstrækningen, hvis man ikke rent fysisk er ombord på flyet på den første sektor.

SAS mener, at tricket er imod rejsebetingelserne, og selskabet har ikke planer om at ændre prissætningen, ligesom man heller ikke har konstateret, at kunderne benytter sig af dette trick.

"Dette er en helt normal branchestandard for netværksselskaber, og vi har ingen planer om at ændre på det, ligesom vil heller ikke oplever, at det udnyttes som et trick af kunderne. Man er pligtig til at benytte begge strækninger, som vi beskriver det i vores rejsebetingelser punkt 3.3," siger pressechef Trine Kromann-Mikkelsen fra SAS i Danmark til CHECK-IN.dk.

Det er dog noget uklart om den bestemmelse reelt forbyder tricket. I "General Conditions of Carriage" fremgår det i punkt 3.3 ikke klart, at SAS kan forhindre passagerer i at udnytte smuthullet.

"Billetten vil ikke blive accepteret og mister sin gyldighed, hvis ikke alle kuponer i billetten benyttes i den rigtige rækkefølge," står der.

Men at flyselskaberne er bekymret for tricket viser en sag fra USA. Her har den 22-årige amerikaner Aktarer Zaman, der driver søgemaskinen Skiplagged.com, ifølge Check-In for nylig modtaget et sagsanlæg fra United og online-rejsebureauet Orbitz for "med fortsæt at påføre skade" mod de to selskaber. Det er sket fordi han har udviklet en teknologi, der kan finde billigere flybilletter ved at udnytte flyselskabernes prisstrategi.