Snyd med IT-systemerne er fremtiden

Der bliver ryddet ud i serverrummene og sparet store penge på IT-budgetterne, efterhånden som virtualisering vinder indpas i virksomhederne. Det er de ansattes krav om at kunne komme til deres data på alt tænkeligt udstyr, der presser IT-afdelingerne til at tænke kreativt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Tidligere ønskede man en specifik PC med enten Windows, Mac OS eller Linux. I dag kræver folk adgang til deres programmer og deres data alle steder fra – på PCen, på mobiltelefonen, på PCen derhjemme, gennem deres fjernsyn, ja, selv via køleskabet ... De er ligeglade med, hvordan det sker, bare de ved, at det er sikkert. Så hvor IT-folkene tidligere var dem, der var cool, er det nu brugerne, der er cool.«

Joe Baguley forstår udmærket IT-afdelingernes frustrationer. Han er teknologidirektør for Europa, Mellemøsten og Afrika i den amerikanske softwareproducent VMware, som lever af at få det til at lykkes at få løftet virksomheder over på netbaserede IT-løsninger, såkaldt »cloud computing«, og samtidig »snyde« teknikken, så den bliver udnyttet langt mere effektivt og billigere. VMware hører til blandt de største på området.

Opskriften hedder virtualisering, og det er noget, som giganter som Google, Facebook og Netflix har gjort længe, men som – i mindre målestok – også sker i Danmark, hvor f.eks. Ballerup, Egedal og Furesø kommuner fra 1. januar 2014 er gået sammen i det fælles IT-Forsyningen A/S , som er et fælles maskinrum for de tre kommuner, der fremover kan dele udstyr og gevinster. Virtualisering er dybest set at opbygge noget kunstigt eller virtuelt, som egentlig ikke findes, modsat noget, der er faktisk. Mange kender det fra begrebet »virtual reality«, hvor man med særlige briller – udover hvad alle ser – får lagt et digitalt ekstra lag oven på billedet, f.eks. med »levende« figurer i et spil.

På en normal Windows-PC kan man installere software, som skaber en såkaldt »virtuel maskine«, så man i et separat vindue f.eks. kan have styresystemet Linux kørende og skifte til det, ligesom man ville skifte mellem to normale Windows-programmer. Tilsvarende kan de tunge servere i baglokalet arbejde med masser af forskellige virtuelle maskiner samtidig.

Dermed kan samme server opføre sig, som om den faktisk var mange forskellige servere. På den måde kan den udføre mange forskellige opgaver for mange forskellige brugere samtidig.

Det smarte ligger så i, at man ikke længere behøver at have de mange forskellige servere, men kan nøjes med langt færre, og at deres kapacitet dermed udnyttes langt mere effektivt. Det sparer både rigtigt mange penge til hardwareindkøb og efterfølgende til dyr nedkøling, så serverne i serverrummet ikke brænder sammen, fordi temperaturen i rummet stiger.

Tilsvarende kan man virtualisere hele computere. I stedet for at installere programmer på den enkelte maskine kører de på en server. Det, man ser, når man arbejder på sin PC, er altså i virkeligheden, hvad der foregår direkte på serveren.

Ifølge analysehuset Gartner, som følger teknologimarkederne tæt, vil næsten 40 procent af alle PC-arbejdspladser i 2015 være virtualiseret mod blot to procent i 2012. Den fysiske computer bliver dermed nærmest blot en tom skal, hvis man tager det fulde skridt.

»Det handler ikke om teknologi – vi ved jo, at det er muligt. Det handler om at ændre virksomheden. De, der gør det hurtigt, vinder. Men succesen afhænger af, at det bliver gjort enkelt. Der er ingen idé i at bygge sit eget system op, hvis andre kan levere det online. Og det investerer virksomhederne i. Tidligere talte man om udbytte af investeringen inden for tre-fem år. Nu skal det allerede være til næste år,« siger Joe Baguley.

Ifølge ham har virtualisering gennem VMwares software sparet virksomheder for investeringer på ti milliarder dollar allerede, og yderligere 60-70 milliarder dollar vil blive sparet, når virtualiseringen fremover også vil blive brugt til at styre datalagre og hele netværk.

»For 15 år siden udførte særlige computere i datacentrene særlige job. I dag ser al hardware ens ud. Det er softwaren, der gør arbejdet. Tidligere havde man to af al slags udstyr, hvis nu noget gik ned. I dag klares alt af softwaren, så der ikke er behov for to maskiner. Og dette vil nu brede sig til netværk og datalagring,« siger teknologidirektøren.

Særligt udstyr som routere, firewalls og maskiner, der fordeler brugerbelastningen, vil ifølge ham blive erstattet af små switche, som kan det hele: flytte trafikken, fordele belastningen o.s.v. Og i stedet for store harddiske til datalagring og sikkerhedskopiering vil software fremover sikre, at data altid er sikkerhedskopieret, at der skiftes til en anden parallel, virtuel opsætning, hvis den ene går ned o.s.v.

»Det vil nok tage tre-fem år, og om fem år vil der sikkert stadig stå meget udstyr fra i dag, men alle nye indkøb af udstyr vil ændre sig, for der er ikke brug for specifik hardware. Intelligensen ligger i softwaren. Bruger man ydelsen i datacenteret til f.eks. sin netbutik om dagen, kunne det om natten klare beregninger af ordrerne, og er der for meget kapacitet, kan man leje det ud, som f.eks. Oxford University gør det, og dermed gøre sit IT-center omkostningsneutralt,« forklarer Joe Baguley.

Der er kamp om virtualiseringsmarkedet. Andre store spillere på forskellige grene af det er Oracle, Microsoft, Amazon, Google, IBM, Cisco og SAP.