Snart udsolgt i TDC

Med torsdagens salg af TDCs polske mobilselskab er der kommet 13,3 milliarder kroner i kassen på to år. Snart er der kun TDC selv at sælge.

Tidligere koncernchef i TDC, Jens Alder, gik i gang med storudsalget. Snart er der kun TDC selv tilbage. Foto: Linda Henriksen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største teleselskab TDC er snart en skygge af sig selv og kan snart melde om totalt udsolgt.

Torsdag lykkedes det efter mange års juridisk tovtrækkeri at slippe af med 24 procent af aktierne i Polens tredjestørste mobilselskab, Polkomtel. Salget til britiske Vodafone, som er verdens største mobilselskab, indbragte TDC omkring fire milliarder kroner efter skat efter kontant afregning på 5,4 milliarder kroner.

Dermed er det snart helt slut med TDCs udlandseventyr. Tilbage står nu de sidste bastioner i Schweiz og Ungarn.

Ny strategi: Sælg ud!

Med den fyrede koncernchef, Jens Alder, ved roret og de fem britisk-amerikanske kapitalfonde ved pengekassen skiftede TDC. I Danmark skal TDC være en klar nummer et, i resten af Norden går TDC udelukkende efter erhvervskunderne, mens de to store - svensk-finske Telia og norske Telenor - slås overalt.

»Alt uden for Norden er finansielle investeringer, der er til salg til den rigtige pris,« står der i TDCs strategi, hvilket er blevet gentaget ved utallige lejligheder af den tidligere koncernchef Jens Alder.

Schweiz og Ungarn tilbage

I Schweiz ejer TDC i dag 100 procent mobilselskabet Sunrise, som blev købt for den svimlende sum af 35 milliarder kroner på det værste tænkelige tidspunkt - tilbage i 2000. Siden er alle tilkøb blevet nedskrevet voldsomt i telebranchen. Sunrise har i mange år været betragtet som TDCs guldæg, men »den danske syge« - benhård konkurrence på teleområdet - har gjort det sværere at kravle mod alpetinderne. TDC har sat sin fyrede koncernchef, Jens Alder, med i bestyrelsen for Sunrise. Jens Alder blev hentet til TDC fra Schweiz' svar på TDC, Swisscom, og har stor viden om netop konkurrencesituationen i Schweiz.

TDCs køb i september i år af Tele2 i Schweiz for 224 millioner kroner anses for endnu et skridt mod at sælge Schweiz fra.

Samme Jens Alder sagde i et interview med Berlingske Business i oktober 2007, at TDC vil være ude af Schweiz om »to-tre år«.

Tilbage i TDC-puljen står også det ungarske teleselskab HTCC (Hungarian Telephone and Cable Corp.), som TDC ejer 64,6 procent af. TDC købte for nylig op i HTCC. Reelt er HTCC sat til salg.

13,3 milliarder i kassen

Med salget af Polkomtel har TDC på to år fået 13,3 milliarder kroner i kassen.

I januar 2007 blev TDCs litauiske mobilselskab Bite solgt for 3,4 milliarder kroner til den central- og østeuropæiske, private kapitalfond, Mid Europa Partners. Ni måneder senere, i oktober, købte Mid Europa Partners og France Telecom det østrigske teleselskab One, som TDC ejede 15 procent af. TDC får 1,2 milliarder kroner ud af handelen efter skat.

I juni 2007 købte Debitel TDCs Talkline, Tysklands tredjestørste mobilselskab. Fortjenesten efter skat blev på 3,3 milliarder kroner.

TDC selv står tilbage

Pengene fra frasalgene hjælper TDCs nuværende ejere - de fem britisk-amerikanske kapitalfonde, der købte TDC for omkring 100 milliarder kroner i 2006. Det vil gøre det lettere at komme af med selve TDC, som fondene fra begyndelsen har meddelt, at de kun vil bevare i en kortere årrække, mens de netop trimmer forretningen og sælger fra.