Snart kan du slippe for at blive udspioneret af Microsoft

Efter schweizisk trussel om en retssag indfører Microsoft snart muligheden for, at alle selv kan bestemme, hvilke oplysninger Windows 10 sender til Microsofts hovedkvarter.

Sådan kommer det nye panel i Windows 10 til at se ud, når Microsoft senere i år sender en opdatering ud til alle, så man selv kan bestemme, hvilke oplysninger man har lyst til at dele med softwaregiganten. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft undgår en retssag, efter at den amerikanske softwaregigant har indvilliget i at ændre på sit Windows 10-styresystem, så alle får større kontrol over, hvilke oplysninger Windows 10 sender hjem til Microsofts hovedkvarter.

Det er det schweiziske datatilsyn, FDPIC, der nu frafalder truslen om sagsanlæg efter at have undersøgt Microsoft siden 2015.

»Den tekniske indførelse af de ændringer, som FDPIC har krævet, vil ske globalt som en del af de to Windows 10-softwareopdateringer, som er planlagt i 2017,« skriver datatilsynet i en udtalelse.

Alt er slået til som standard

Problemet var, at installationen af Windows 10 - også en opgradering fra en tidligere udgave - som standard aktiverede stort set alle funktioner, som automatisk sendte brugerdata - heriblandt geografiske data, data om brug af internetprogrammer, søgehistorik og oplysninger om trådløse net - til Microsoft.

Nu har Microsoft åbnet for, at man via internetforbindelsen kan gå ind og ændre på privatlivsindstillingerne i Windows 10 og dermed få bedre kontrol med, hvilke oplysninger man reelt ønsker at dele med Microsofts hovedkvarter i Redmond i USA. Det kræver dog, at man faktisk logger ind på Windows med en Microsoft-konto. Hvis man bare bruger en lokal konto, sådan som det var praksis til og med Windows 7, får disse ændringer ingen betydning nu. Men når de næste opdateringer til Windows bliver klar i år, vil samme funktioner blive en del af selve Windows og dermed være gældende for enhver brug af Windows 10.

Indtil da kan man hente forskellig software som DoNotSpy10, der bringer alle de skjulte funktioner frem, så man selv kan vælge at slå dem fra, som man ikke kan lide.

Læs mere: Her er de nye privatlivsindstillinger fra Microsoft