Snart kan du se mobildækningen hjemme hos dig selv

Alle danskere skal kunne checke, hvilket selskab der kan levere den bedste mobil- og internetdækning, på præcis deres hjemadresse.

Mange danskere slås stadig med dårlig mobildækning. Nogle gange skyldes det, at de burde have valgt et andet teleselskab, som dækker bedre, eller en anden telefon med en bedre, indbygget antenne. Om få måneder kan man slå op på sin adresse og se, hvilket selskab der leverer den bedste dækning netop dér. Arkivfoto: Johan Gadegaard, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om nogle måneder vil danskerne begynde at få mulighed for at checke helt ned på deres egen adresse, hvordan mobil- og internetdækningen  er præcis her.

Omkring februar åbner nemlig det nye netsted, tjekditnet.dk, som er en del af regeringens forsøg på at sikre bedre mobil- og internetdækning i hele Danmark, og hvor første forudsætning har været overhovedet at kunne finde retvisende dækningskort for alle de store selskaber.

Lige nu knokler folk hos TDC, Telenor, Telia og »3« sammen med folk fra Danmarks øverste myndighed, Erhvervsstyrelsen under Erhvervs- og vækstministeriet, for at få styr på teknikken og få de hundredtusinder af data vist på en ordentlig måde.

Klar til februar - og igen til maj

»Tjekditnet.dk vil fra omkring februar vise de faste forbindelser. Omkring maj er vi klar med mobildækningen,« siger vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, Katrine Winding, til Berlingske.

Hun forventer sig rigtigt meget af det nye overblik men understreger, at »det er en meget svær proces for mobilselskaberne«, som skal levere deres data på præcis samme måde, så det for første gang bliver muligt at få et korrekt overblik over, om man hellere burde vælge et andet teleselskab, fordi der - trods stor udbygning af mobilnettene i Danmark - fortsat er stor forskel på, hvor god dækningen er selskab for selskab.

»Tjekditnet.dk samler bredbåndskortlægningen, mobilkortlægningen og bredbåndsmåleren (hvor man selv kan måle sin nuværende internetforbindelses hastighed, red.). Der kan være store forskelle på dæklningen selv inden for det enkelte postnummer, og derfor er der en stor efterspørgsel efter mere detaljeret viden. Formålet er en retvisende og sammenlignelig kortlægning. Det bliver ikke perfekt, men det bliver væsentligt bedre,« siger Katrine Winding.

Afgørende brik i Danmarks udvikling

Det var netop de misvisende dækningskort hos de enkelte teleselskaber sammenholdt med målinger fra Aalborg Universitet af, hvordan antennen i den enkelte mobiltelefon - med Apples iPhone som bundskraber - formåede at holde fast på signalet, der fik daværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) til at presse på for at skaffe et rigtigt overblik.

Det kan nemlig også give de nødvendige fakta, så slagsmålet mellem teleselskaberne, kommunerne og regionerne om dårlig dækning kan høre op, og det offentlige i stedet kan forholde sig konkret til, om der skal skiftes teleselskab eller stilles større krav i næste kontrakt til det nuværende teleselskab.

Ordentlige mobil- og internetforbindelser er desuden altafgørende for, at danskerne kan slå sig ned og bo og arbejde, hvor som helst i landet de måtte have lyst til det. Regeringen har sat som målsætning, at alle danskere - uanset hvor de bor - senest i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse med en hastighed på mindst 100 megabit i sekundet ind i huset og på mindst 30 megabit ud af huset. Om forbindelsen kommer via mobilnettet, fastnettet, kabel-TV-nettet eller et fibernet, er underordnet, bare den er til at købe på det tidspunkt.

Det skal alt sammen være med til at sende ordet »Udkantsdanmark« ud af det danske sprog igen.