Snart kan du bruge dit ansigt til at handle på nettet

Et personligt kodeord, som kun du kender, er en ældgammel teknologi, der gang på gang har vist sig at være sårbar. Derfor vil MasterCard nu bruge dit ansigt som sikkerhedsgarant for at det faktisk er dig, der handler på nettet.

Foto: SANDER KONING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan sikrer vi os på nettet? Listen af lækkede kodeord er alenlang. Dropbox, Sony og Netflix. Alle har de haft ubudne gæster i de hemmeligste arkiver, der har delt millionvis af brugeres kodeord med hele nettet. I forsøget på at højne sikkerheden har bl.a. Apple taget fingeraftrykket til sig, således at man på de nyere IPhones kan bruge sin tommelfinger til at låse skærmen op, men flere større firmaer og officielle institutioner går nu endnu længere. Det skriver The Wall Street Journal.

I takt med, at der er kommet bedre kameraer i smartphones og ansigtsgenkendelsesprogrammer er blevet billigere, har Uber, MasterCard og den amerikanske delstat Alabamas skattemyndigheder kastet sig ud i forsøg med at bruge selfies i stedet for kodeord som sikkerhed.

Referenceselfie

The Wall Street Journal skriver, at man først skal tage et referencebillede. En vellignende selfie, som ansigtsgenkendelsesprogrammerne kan bruge til at måle såkaldt biometri – fx afstanden mellem dine øjne, længde og bredden af din næse og højden på din pande. Den information bruger programmet efterfølgende til at skrive en kode, der er udgangspunktet for fremtidige ansigtsgenkendelser.

Når du så efterfølgende skal bruge dit MasterCard til køb på nettet, får du en SMS, hvor du bliver bedt om at åbne en applikation og tage et selvportræt. Her skal alle målingerne af dit ansigt stemme så meget overens med dit referencebillede, at koden bliver den samme. I øjeblikket kører MasterCard projektet på forsøgsbasis i USA, ligesom hollandske MasterCard-brugere tidligere har været med til at afprøve Identity Check-teknologien, som MasterCard ifølge en pressemeddelelse forventer en global ekspansion af i 2017.

»Kan man bruge biometri? Ja, det kan man godt«

Ifølge Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed i Danmark, skal man huske på, at intet system er perfekt. Han nævner, at kodeord er et 3000-4000 år gammelt system, der igen og igen har vist svaghedstegn. Derfor kan han godt se fordelen ved ansigtsgenkendelse i stedet for et personligt ord, men det kræver at implementeringen bliver foretaget korrekt, påpeger Ramus Theede.

»Kan man bruge biometri? Ja, det kan man godt. Men det skal implementeres på en sikker måde, så man ikke bare kan tage et billede og holde op, for så er vi lige vidt. Hvis det kan blive implementeret på en måde, hvor der er mindre risiko end ved almindelige kodeord, så synes jeg, at det er glimrende,« siger Theede. For at man netop ikke bare skal kunne tage et billede, kræver MasterCard-applikationen at man blinker eller smiler,. Men ifølge Rasmus Theede er det for nemt at omgå.

»I løbet af 10 minutter i Photoshop kan man lave en lille animation, der får et billede til at åbne og lukke øjnene. Men man er også nødt til at lave en afvejning af hvor følsomt det, man beskytter, er, i forhold til den indsats det kræver, at snyde systemet,« siger formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, og nævner de engelske myndigheders overvågning af fodbold-hooligans som et eksempel på en lignende teknologi, der er forholdsvis sikker.

Teknologien til masseovervågning

»De 3D-scanner hooliganernes ansigter, og så kan systemet identificere dem på fodboldstadions, selvom der går tusindvis af mennesker forbi. Men det sker altså med en 3D-scanning, ikke bare et billede. Hvis den kun gjorde det på et 2D-billede, så kunne du bare holde noget andet op foran, men lige præcis den her teknologi kan gøres ret sikker,« siger Rasmus Theede, og fortæller at muligheden for masseovervågning eksisterer med samme teknologi.

»Vi har teknologi, der overgår de fleste vildeste forventninger. Spørgsmålet er, om vi vil bruge det. Det er i langt højere grad en etisk diskussion,« siger formanden for Rådet for Digital Sikkerhed.

Risiko for sikkerhedsbrister

The Wall Street Journal påpeger også, at der er et både sikkerheds- og etisk-element i teknologien bag sikkerhedsselfie. For mens MasterCard sletter referencebilledet efter at det er blevet omregnet til en kode, så forelægger risikoen for digitale indbrud og hackerangreb fortsat.

Ifølge Tom Grissen, chefen for Daon, biometrifirmaet bag MasterCards teknologi, er det i øjeblikket ikke muligt at omdanne en kode til et billede af en persons ansigt. Men overfor the Wall Street Journal advarer en ekspert alligevel om, at man ikke kan vide sig sikker, da teknologien konstant udvikles.