Snapchat er over 200 milliarder kroner værd

Billedbeskedtjenestens debut på børsen blev overraskende positiv.

Snapchat, som især mange unge bruger, er nu en børsnoteret virksomhed. Snap, som selskabet bag den populære billedtjeneste hedder, er for nylig begyndt at producere solbriller med indbygget kamera, der kan sende »snaps« direkte. Her holder en snapchatentusiast øje med kursen på New Yorks børs. Foto: Brendan McDermid, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Firmaet bag den populære billedapp Snapchat, Snap Inc., har indtil videre haft en forrygende første børsdag.

I de indledende handler på børsen i New York torsdag er Snap Inc.-aktiernes værdi steget med næsten 50 procent, skriver nyhedsbureauet Reuters. Prisen for en aktie var inden børsåbningen sat til 120 kroner. Den steg til cirka 180 kroner per aktie efter de første handler.

Selskabets værdiansættelse er dermed steget til op mod 205 milliarder kroner mod de cirka 170 milliarder ved indgangen til børsintroduktionen.

Har fat i de unge

Forventningerne til Snaps introduktion på børsen var blandede, skriver AFP. Det skyldes blandt andet, at virksomhedens forretningsmodel, der i høj grad bygger på indtægter fra reklamer og som distributionskanal for etablerede medier, er i sin vorden.

Samtidig er det begyndt at gå langsommere med at få nye brugere. Det får flere analytikere til at skæve mod det sociale medie Twitter, som kun er vokset beskedent, siden det kom på børsen i 2013. I øjeblikket har Snapchat flere end 158 millioner daglige brugere, der sender 2,5 milliarder »snaps« - altså billedbeskeder, som forsvinder igen - hver dag.

Og Snapchat er særligt populært hos de unge under 30, en yderst eftertragtet målgruppe.

»Dette er et firma, som er ved at ændre kommunikation fundamentalt,« siger Debra Williamson fra det amerikanske analysebureau eMarketer til AFP. »Det gør Snapchat lige så spændende som Facebook, da det blev lanceret. Og det har fat i ungdomsmarkedet, hvilket er vigtigt for nye teknologier.«

Markant overvurderet

Snap Inc. giver investorer en mulighed for at skyde penge i en virksomhed med en innovativ platform med et flertal af unge brugere. Det påpeger analytiker ved Pivotal Research Group Brian Wieser over for det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg.

»Desværre er det markant overvurderet i forhold til de langsigtede muligheder og risici forbundet med de muligheder,« tilføjer han.

Snapchat blev grundlagt i Californien i 2011 af 28-årige Bobby Murphy og 26-årige Evan Spiegel. Virksomheden har endnu ikke leveret et overskud. I 2016 lød underskuddet på mere end 100 millioner dollar.