Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Med et salg af rettigheder til designet af nogle af sine berømte glasperler til Pandora får hun ikke bare overført 190 mio. kroner til sin og manden Peter Aagaards virksomhed. Hun slipper også for at skulle blive fremstillet i offentligheden som en skrap moster, der med retssag på retssag vil forsøge at trække et eklatant beløb ud af sin tidligere arbejdsgiver.
Stridsøksen og kampviljen er vanskelig at få øje på, når man første gang møder den elegante kvinde med mild stemme og sans for selv de mindste detaljer. For nylig demonstrerede hun foran denne signatur, hvordan man med en flamme og opvarmet glas i forskellige farver skaber et lille kunstvæk, som sælges for hundredvis af kroner og hænges på et armbånd og kvindehåndled verden over. Men tag ikke fejl af Lise Aagaard, lyder det fra en ansat. Under den milde udstråling gemmer sig en stålsat kvinde, som har så meget vilje, at hun får selv de mest umulige ting til at ske.
»Lise går helt naturligt forrest og tager ikke bare et nej for et nej. Lise tager chancer. Og hun gør det med en energi, som smitter omgivelserne,« siger Jan Stig Andersen, der har tilbragt talrige timer med Lise Aagaard og hendes mand, efter at Jan Stig Andersen i foråret 2012 blev ansat som topchef i den virksomhed, som Lise i flere årtier og siden 2002 med ægtemanden Peter Aagaards kraftige involvering har fået til at vokse fra en lille juvelerbutik i Kgs. Lyngby til en virksomhed, der har produkter på hylderne i cirka 4.000 butikker verden over.
Ansættelsen af firmaets første udefrakommende topchef skete samme år, som Lise Aagaard Copenhagen A/S skiftede navn til det mere internationalt klingende »Trollbeads«.
Trollbeads (eller på dansk: Troldekugler) er også navnet på det succeskoncept, som Lise Aagaard har udviklet og gjort til en dundrede salgssucces på omtrent 30 markeder. Men hvis sandheden skal frem, skabte hun faktisk ikke selv konceptet, lyder hendes egen forklaring i dag. Det var kunderne i juvelerbutikken i Kgs. Lyngby, som ikke ville nøjes med at hænge en enkelt glaskugle på armbåndet, som fru Aagaard foreslog. Kunderne ville fylde hele armbåndet med troldekuglerne og have flere kugler end deres venner. Lise Aagaard undrede sig i første omgang. Men så gav hun efter, og kimen til smykkesuccesen var lagt.
Med ansættelsen af firmaets første CEO kan Lise og Peter Aagaard træde lidt længere tilbage fra rampelyset og er ikke i samme grad som tidligere tvunget til at stå frem, når offentligheden ønsker svar på dette og hint. Yderligere ligger der klare hensigter med ansættelsen. Den garvede Jan Stig Andersen med erfaring fra bl.a. Ecco i USA skal rydde op efter et mislykket samarbejde med Troldekuglers amerikanske distributør, ligesom han skal bringe Troldekugler ud på en række nye mareder og slå selskabets globale profil fast.
Lise Aagaard vil som sin ægtemand Peter fortsat være aktiv i virksomheden og i høj grad være med til at udvikle den. Men hun får samtidig rig mulighed for at koncentrere sig om jobbet som chefdesigner, hvor hun både er med til at udvikle konkrete smykkedesign og sætte retningen for de overordnede kollektioner. Tilmed har hun stor indflydelse på markedsføringen af Troldekugler.
Lise Aagaard blev på ingen måde opfordret til at gå ind i smykkebranchen, da hun var ung. Familiens håb var i stedet, at hun skulle få en sikker ansættelse i det offentlige, og det fik hun så. Lise Aagaard uddannede sig til fysioterapeut og nåede at arbejde både i det offentlige og i det private. Men hun havde viljen til mere, og ved siden af jobbet som fysioterapeut åbnede hun en dag en modetøjbutik med en veninde, og i 1987 blev det så tid til at åbne en juvelerbutik i Kgs. Lyngby.
I baglokalet kunne Lise Aagaard folde sin kreative side ud, og det gav pote. 13 år efter åbningen af juvelerbutikken havde et succesfuldt smykkekoncept taget form. Herefter gik det over stok og sten frem til i dag, hvor Troldekugler tordner frem på den internationale smykkescene med et koncept, der er en smule dyrere end Pandora, men grundlæggende er et lignende samlekoncept, som får kvinderne til at komme igen og igen i butikken. Flere troldekugler, tak!
I dag er Troldekugler stadig langt fra at nå sin konkurrent Pandora på omsætning. Til gengæld leverer virksomheden stabil vækst år efter år på omkring ti procent, og med en ny topchef om bord gør den klar til at indtage nye markeder.
Således tegner der sig et erhvervseventyr, som udvikler sig langsommere end Pandoras, men mere stabilt. Hos Troldekugler tales der for tiden meget om virksomhedens udvikling på det lange sigt. Men den diskussion er virksomheden ikke meget for at give offentligheden indblik i.