SMS-billetter forfalskes i stor stil

Der snydes heftigt med SMS-billetter til bus, tog og metro. Den første sag ender nu ved domstolene.

Ulovlige SMS-billetter fabrikeres på mobiltelefonen af anløbne bus-, tog- og metropassagerer. Andre forlænger en gyldig SMS-billet manuelt og endelig videresender atter andre SMS-billetten til deres venner, så billetten kan misbruges ubegrænset.

Omfanget af snyd med SMS-billetter er så stort, at trafikselskabet Movia nu skruer bissen på.

- Vi ser desværre et markant større omfang i snyd med SMS-billetterne end generelt. Og da Movia mener, der er tale om et brud på straffeloven, slipper man ikke med en kontrolafgift på 600 kroner for at køre uden korrekt rejsehjemmel, siger John Øllegaard i en pressemeddelelse. Som driftsopfølgningschef i Movia har han ansvaret for billetkontrol.

En billet er et juridisk dokument mellem to parter, uanset om den er trykt på papir eller kun eksisterer elektronisk. Selvom Movias billetkontrollører de første seks måneder af SMS-billettens levetid har udvist stor tolerance, så skal gratister ikke regne med syndsforladelse fremover.

Den første sag om forfalskede SMS-billetter er da også på vej, efter en ung, mandlig billetsynder blev snuppet og nu kan se frem til en sigtelse for dokumentfalsk.

- Jeg håber virkelig, at folk overvejer, at det der er sparet på billetten, hurtigt kan sættes over styr i kontrolafgift, plettet straffeattest og mistet mobiltelefon, uddyber John Øllegaard.

Movia fastslår, at det er umuligt at forfalske en SMS-billet, så den ikke kan afsløres. Dels indeholder billetten en kode, der ikke er let at efterligne. Men først og fremmest er de gyldige SMS-billetter sendt fra en computer i billetsystemet, og den ved, hvilke telefonnumre, der har købt hvilke billetter. De oplysninger kan kontrollørkorpset tjekke.

/ritzau/