Smørprisens himmelflugt er bremset - og julebaget er reddet

Prisen på smør dykker for første gang længe, men den er fortsat på et rekordhøjt niveau, der kan blive den nye standard, advarer ekspert. Forbrugerne skal dog ikke frygte for at mangle smør til jul, fastslår Arla.

Prisen på smør er steget til historiske højder siden april sidste år. Men nu ser det ud til, at kurven er ved at vende, og i oktober er indkøbsprisen på det populære mejeriprodukt blevet markant billigere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Mens alverdens medier har rapporteret om en fransk croissant-krise som et resultat af historisk høje priser på smør, ser det ikke ud til, at julebagningen herhjemme er i fare.

Toppen er nemlig blevet høvlet af de rekordhøje smørpriser i løbet af oktober, og selvom manglen på smør i Frankrig er blevet kaldt den værste siden Anden Verdenskrig, mener den danske mejerimastodont Arla at have sikret de danske forbrugere rigeligt smør på hylderne til både vaniljekranse og klejner:

»Der er generel mangel på smør, men vi prioriterer at kunne levere smør til vores faste kunder og til vores brands som Lurpak og Kærgården,« siger kommunikationsmedarbejder i Arlas globale presseafdeling, Carina Østergaard, og tilføjer:

»Derfor er vi fortrøstningsfulde omkring, at vi har sikret nok smør i Danmark til, at de danske forbrugere kan få smør til julebagningen på trods af den generelle mangel på smør i den europæiske fødevare- og mejeriindustri.«

Meldingen kommer i kølvandet på, at smørpriserne er steget næsten 200 procent fra marts sidste år til september 2017, hvor priserne ramte et rekordniveau på over 50.000 kroner for et ton smør på den tyske råvarebørs i Hannover.

Men de seneste uger har priskurven fået et ordentligt knæk den anden vej, og prisen for et ton smør ligger nu på omkring 40.000 kroner.

Markedets psykologi

Ifølge markedsanalytiker i Agrocom, Palle Jakobsen, er det store prisfald på smør snarere drevet af psykologiske effekter end af ændrede vilkår på markedet:

»Der er ikke, fordi der er kommet et markant større udbud af mælk, så det er markedets psykologi, der er på spil her,« siger han og fortsætter:

»Når priserne er steget så meget, som de har gjort, er det fordi sælgerne holder på smørret for at få en højere pris, mens køberne køber op af frygt for, at det bliver endnu dyrere. Men der kommer et tidspunkt, hvor det vender, og så får vi pludselig en overvægt af sælgere, der har holdt på en masse smør for at få en højere pris, og det vælter de så ud i markedet, hvilket får prisen til at falde hurtigt. Det er det, der sker nu.«

De nuværende priser på smør er dog fortsat ekstremt høje, og mens et ton smør i dag koster omkring 40.000 kroner, er de tre højeste prisniveauer gennem de seneste ti år »kun« på lige over 30.000 kroner.

Dyr smør kan blive ny standard

Stigningerne i prisen på smør hænger ifølge Palle Jakobsen sammen med, at produktionen har haft svært ved at følge med forbruget, siden EU i 2015 fjernede kvoterne for, hvor meget mælk en landmand må levere. Lovændringen fik i første omgang mange til at udvide mælkeproduktionen, men det pressede prisen for blandt andet smør i bund og tvang mange mælkeproducenter til at dreje nøglen om.

Markedsanalytikeren understreger, at efterspørgslen på mælkefedt stadig er ekstremt høj sammenlignet med udbuddet, og de fortsat dyre priser kan blive en ny standard:

»Den historisk høje pris på smør vil nok forsætte et langt stykke tid endnu, og den kan vise sig at blive vedholdende, for stigningen i prisen på smør har ikke fået mælkebønderne til at udvide antallet af køer, og forbruget af smør er simpelthen ved at overhale produktionen,« siger Palle Jakobsen.

Arla fastslår dog, at det i Danmark ikke er den almindelige forbruger men industrikunderne, som potentielt vil opleve, at der fortsat er mangel på smør.

Derfor mener den danske mejerimastodont heller ikke, at danskerne skal frygte for at mangle smør på bordet til jul – men for de franske croissant-bagere er smørkrisen ikke nødvendigvis et overstået kapitel.