Smedegaard: Vores hårde arbejde har betalt sig

Arbejdet siden finanskrisen har båret frugt, sagde topchef Nils Smedegaard Andersen, da han åbnede A.P. Møller-Mærsks årlige kapitalmarkedsdag.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller-Mærsk har leveret på alle områder siden 2009, da den finansielle krise var overstået. Det slog selskabets topchef, Nils Smedegaard, fast på A.P. Møller-Mærsks årligere kapitalmarkedsdag.

»Vores hårde arbejde har betalt sig, Siden 2009 har vi øget indtjeningen kraftigt,« sagde Smedegaard, da han åbnede kapitalmarkedsdagen, hvor flere hundrede analytikere og investorer får en gennemgang af selskabet.

Smedegaard overtog den øverste ledelse af A.P. Møller-Mærsk i 2007 efter Jess Søderberg. Men kort efter blev virksomheden ramt af finanskrisen.
I især 2009 var selskabet plaget af lave fragtrater i containerindustrien og pressede oliepriser. I dag er raterne fortsat under pres, og olieprisen er stort på samme niveau, efter den i årene siden i perioder siden krisen har ligget omkring dobbelt så højt.

»Vi har i dag en oliepris, der ikke helt ligger på det lave niveau fra 2009, men tæt på. Og den har været hernede i længere tid,« sagde Smedegaard.
Han sagde, at selvom markedsbetingelserne minder om dem fra 2009, så er gruppen samlede indtjening vokset kraftigt. I 2009 tabte A.P.  Møller-Mærsk 1,2 mia dollar, mens selskabet – renset for indtjeningen for de nu frasolgte andel af Danske Bank – i 2014 opnåede et overskud på 4,1 mia. dollar.
“I dag er vi langt mere konkurrencedygtige, har en sund balance og er effektive,” sagde Smedegaard.

Han understregede, at A.P. Møller-Mærsk har stort fokus på at skabe værdi, blandt andet gennem opkøb.
»Vi kigger på opkøb. Virksomheden er i den situation, at vores forretning er godt struktureret til at integrere opkøb,« sagde Smedegaard.

Mærsk-chefen sagde, at der er flere gode opkøbsmuligheder i de områder, hvor selskabet kigger. Det er sandsynligvis i olieindustrien, hvor A.P. Møller-Mærsk tidligere har sagt, at de gerne vil købe op.

Han understregede også, at langt hovedparten af konernens selskaber klarer sig blandt de 25 bedste i deres enkelte industrier.
Smedegaard har for nylig sagt til Berlingske, at han undrede sig over, at aktiekursen ikke afspejler den udvikling, som selsabet har været igennem siden 2009.