Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Men fremtiden er naturligvis usikker for raterne. En ting er, at de varierer i takt med efterspørgslen – en anden er, at den kan bruges som våben, hvis én aktør vil æde sig ind på konkurrenterne. Nils Smedegaard slår dog fast, at Mærsk ikke har planer om at bruge den del af arsenalet og tage markedsandele.
”Vi forventer at fastholde vores markedsandel. Det har vi beregnet tonnagen (flådens kapacitet, red.) ud fra. Der er ingen tegn på, at markedet ikke vokser ordentligt. Så jeg tror ikke, der bliver priskrig. Vi starter i hvert fald ikke en ratekrig – vi tror, vi kan holde markedsandelen uden,” sagde Mærsk-topchefen til en telekonference efter regnskabets offentliggørelse.
Dermed kan Maersk Lines konkurrenter tørre sveden af panden, idet det danske rederi ikke sælger sig på at ville vokse mere end konkurrenterne. Det kunne man ellers godt have tolket ud fra de seneste byggeplaner fra Mærsk, der i containerbranchen lyder på hele ti skibe i triple E-klassen – dvs. den nye rekordklasse.
Men Nils Smedegaard afviser, at skibssatsningen skal tolkes som et aggressivt træk. Skibenes ekstra tonnage skal i stedet bruges til at tackle det generelt stigende marked og til at effektivisere transporten.
”Vi har bestilt nye skibe, da vi mener, at vi er konkurrencedygtige, og fordi vi har bedre lånemuligheder end konkurrenterne. Og vi tror ikke, vi ødelægger markedet, da det er på vej op,” sagde han.
Mærsk melder, at markedet er vokset ”pænt” i første kvartal med fem-seks procent. Koncernen forudser, at raterne er på vej op efter at være dykket siden efteråret. I hvilken grad raterne vil gå op, ville Nils Smedegaard dog ikke spå om til telekonferencen.
Det store jordskælv i Japan i marts har ikke haft den store indvirkning på den vigtige transport mellem Europa og Asien.
Nils Smedegaard vurderer, at det umiddelbare fald i varetransport fra Japan er midlertidig, og at der snart vil komme gang i udskibningen af varer fra det katastroferamte land. Så heller ikke det vil påvirke hverken rater eller fragtmængde væsentligt.