Smedegaard skuffet over olieefterforskning

Halvårsregnskabet fra A.P. Møller - Mærsk var overordnet rigtig pænt, men olieforretningen volder fortsat problemer. Topchef Nils Smedegaard Andersen er skuffet over efterforskningsresultaterne det seneste år.

Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen er skuffet over graden af det seneste års nye oliefund. Fold sammen
Læs mere

Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen var med god grund i rigtig godt humør, da han præsenterede det overraskende stærke halvårsregnskab fredag. Men resultaterne af det seneste års jagt på nye oliefund har ikke levet op til de foregående års succesrater. Og det skuffer topchefen.

»Vi har ikke fået det ud af det sidste års efterforskningsbrønde, som vi havde håbet. Det må vi erkende. Vi kigger på, hvad der ligger bag, og vi har også eksterne folk til at kigge på det for at vurdere, om vi laver nogle systematiske fejl eller er nogle forkerte steder. De analyser viser, at det er fornuftigt nok, så der er i hvert fald et element af uheld i det,« siger Nils Smedegaard Andersen.

Selve Mærsks olieproduktion i årets andet kvartal faldt til 226.000 tønder om dagen, hvilket er det laveste niveau i årevis. Så sent som i 2009 havde A.P. Møller - Mærsk en daglig produktion på 428.000 tønder, og kritikerne har ment, at selskabet for sent intensiverede jagten på ny olie. Efterforskningsbudgetterne har været skruet højt op de seneste fem-seks år, men et oliefelt kan tage ti år at udvikle fra det første oliefund til prodution.

Vækstkurs i gang

Mens det seneste år ikke har været for godt på efterforskningsfronten, har Mærsk til gengæld gjort rigtig gode fund de foregående år. Produktionen vil være støt stigende fra nu af, siger Nils Smedegaard Andersen, men det bliver først i 2017-2018, at produktionen for alvor nærmer sig tidligere tiders niveau. Målet er 400.000 tønder om dagen i 2020.

»Vi føler os komfortable med det, vi siger. De 400.000 tønder i 2020 er en målsætning, som vi føler, at vi har alle muligheder for at opnå. Med hensyn til, at vi er på vækstkurs, er det baseret på, at vi i løbet af andet halvår kan se, at en række af vores projekter er kommet i gang, og det ser fornuftigt ud. Derfor siger vi, at vi får stigende produktion i andet halvår,« fortæller topchefen.

Store forventninger til Angola

Han mener, at de skuffende efterforskningsresultater opvejes af succes med vurderingsbrønde i eksisterende fund.

»Vi har til gengæld haft gode resultater i vurderingsbrønde ved eksisterende fund. Det gælder Johan Sverdrup i Norge, og Cubal-brønden i Angola, der ligger lige ved siden af Chissonga-området (Mærsks store Angola-fund, red.). Med Johan Sverdrup ved vi, at vi har et stort fund, som vil blive kommercielt og komme i produktion. Det er egentlig bedre at finde 50.000 tønder mere dér end at finde 50.000 tønder et eller andet sted ude på dybt vand,« siger Nils Smedegaard Andersen.

Senere på året vil A.P. Møller - Mærsk også løfte sløret for udbygningsplanerne for det store Chissonga-fund i Angola, der sammen med Johan Sverdrup er Mærsks klart største oliefund de seneste år. Mens ejerandelen i Johan Sverdrup-licensen er 20 procent, ejer Mærsk hele 65 procent af Chissonga, som derfor formodes at være den vigtigste brik i den langsigtede genopretning af Mærsks oliereserver.

Analytikernes øjne er derfor stift rettet mod nyt om Chissonga, mens det lettere skuffende overskud i olieforretningen på 1,4 milliarder kroner i andet kvartal næsten allerede er glemt.

»Selve resultatet i olieforretningen er ikke imponerende, men selskabet fastholder, at produktionen bliver øget i andet halvår, og det er vigtigt. Den vigtigste historie fra olieforretningen er dog, at vi i andet halvår bliver klogere på, hvor meget olie der kan være i det store Chissonga-felt i Angola. Når Nils Smedegaard lover at fortælle om det senere i år, er det sikkert godt nyt, som vil hjælpe med at forbedre reserverne,« siger Stig Frederiksen, aktieanalytiker i Carnegie.

De mest handlede B-aktier i A.P. Møller - Mærsk steg fredag hele 9,7 procent til kurs 49.080 kroner – det højeste niveau i mere end to år.