Smedegaard: Olieprisfald har måske givet et lille plus

Der har været spekuleret mangt og meget i, hvordan A.P. Møller - Mærsk koncernen vil blive ramt af olieprisfaldet. Nils Smedegaard Andersen vurderer i et interview, at olieprisfaldet på kort sigt har givet en lille positiv effekt.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en morgenfrisk Nils Smedegaard Andersen, der per telefon tog imod den danske dagspresse efter offentliggørelsen af A.P. Møller - Maersks koncernårsrapport. Det helt store samtaleemne var olieprisfaldet, som har halveret prisen på det sorte guld på bare et halvt år.

Det har ramt samtlige olieselskaber - inklusive Maersk Oil - men da A.P. Møller-kongolomeratet har det enorme containerrederi Maersk Line i porteføljen, har effekten for hele selskabet været til at overse, fordi brændstoffet til skibene er blevet billigere.

»Jeg tror ikke, at den har påvirket indtjeningen i gruppen i 2014 i nogen nævneværdig grad, måske har der været et lille plus på det. Det påvirker resultatet i Maersk Oil negativt, men når det er sagt, og man ser bort fra nedskrivningen i Brasilien, så har det formentlig haft en neutral til svagt positiv effekt,« sagde Nils Smedegaard Andersen.

Men én ting er 2014, hvor olieprisen egentlig lå ganske pænt oppe i den første halvdel af året. Noget helt andet bliver år 2015, hvilket Nils Smedegaard også gav udtryk for.

»Det er et spørgsmål om tidshorisonten. Hvis man ser bort fra nedskrivninger, så tror jeg, at det er positivt på den helt korte bane. Jo længere man kommer ud i fremtiden, jo mere negativt bliver det. Det har ikke påvirket os negativt bortset fra nedskrivninger netto i 2014, og så må vi se, hvordan vi gør det så godt som muligt i 2015. Der får vi selvfølgelig en stor effekt, hvis prisen holder sig på de her 60 dollar,« sagde Nils Smedegaard Andersen.