Smedegaard: Klar til større opkøb

Pengene strømmer ind, og A.P. Møller - Mærsk er parat til at bruge dem på overtagelser. Vi vil hellere købe op end at sælge fra, siger topchef.

Mærsks topchef, skibsreder Nils Smedegaard Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et solidt cashflow i ryggen og en pengetank, der bugner efter flere frasalg, er A.P. Møller - Mærsk klar til større opkøb.

"Det interessante er vækstmuligheder i vores forretningsområder. Vi er rede til at gøre større ting, og vi er godt forberedt, hvis der skulle opstå interessante muligheder," siger Nils Smedegaard Andersen på en telekonference ifølge RB-Børsen.

A.P. Møller - Mærsk har ikke kig på noget lige nu, men interessen er der, hvis der skulle opstå gode tilbud.

Læs også: Smedegaard svømmer i penge


Koncernen har cementeret sin position som verdens største containerrederi gennem store opkøb, bl.a. af P&O Nedlloyd i 2005. På det seneste har koncernens største handler imidlertid gået den anden vej med frasalg af bl.a. en andel i en kinesisk havn og Netto-kæden i England.

Men det får ikke topchefen til at ønske yderligere salg af konglomeratets forskelligartede aktiviteter: "Nej. Vi vil hellere købe end sælge," siger Nils Smedegaard Andersen, der dog heller ikke har noget problem med blot at nedbringe gælden.

Spareiver giver gevinst

Den stærke position skyldes en kombination af stigende fragtrater og massive besparelser, som fortsætter også i år.

"Hvis vi ikke havde foretaget os alle de ting, vi har gjort i 2008 og 2009, så havde vi ikke tjent så mange penge, som vi har i containerraterne. Det er stigende rater i forhold til sidste år, men set i historisk perspektiv er de ikke høje. Vi har væsentligt forbedret vores konkurrenceevne," siger Nils Smedegaard Andersen ifølge RB-Børsen.

Læs også: APM Terminals køber en halv havn i Brasilien

På den ene side betoner selskabet usikkerhederne fremover og mulighederne for et nyt tilbageslag for verdensøkonomien. Men på den anden side betoner Smedegaard, at A.P. Møller - Mærsk er bedre rustet end konkurrenterne i tilfælde af en ny nedtur.

"Ud fra det vores kunder fortæller os, så ser det nogenlunde fornuftigt ud. Vi har hele tiden været meget opmærksomme på, at så længe økonomierne i Vesteuropa og USA ikke er baseret på et opsving i forbruget, så længe vil vores forretninger også være relativt begrænsede. Det må man tilpasse sig, og derfor kan man godt drive en god forretning alligevel," siger Nils Smedegaard Andersen. A.P. Møller - Mærsk kommer ud af første halvår med et overskud på 14,2 mia. kr. mod et underskud i samme periode sidste år på 3 mia. kr. Koncernen venter nu et overskud på mere end 4 mia. dollar mod tidligere ventet mere end 3,5 mia. dollar.