Smedegaard gør op med A.P. Møller-traditionerne

Topchefen i A.P. Møller - Mærsk vil ikke selv bruge ordet opgør. Men Danmarks største virksomhed er under voldsom forandring.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

5.000 medarbejdere er fyret på halvandet år. Ikke bare menige, men også højtstående »kulturbærere« af traditionerne i A.P. Møller - Mærsk. Redernes egen kantine er lukket, og et ny og trimmet APM skal ifølge planerne dukke frem på den anden side.

Selv om det næsten ligner en kulturkamp, afviser A.P. Møller - Mærsks topchef, Nils Smedegaard Andersen, at der er tale om et opgør.

»Vi skal gennem en proces, så A.P. Møller - Mærsk er klar til fremtiden. Vi skal ikke spare os ud af krisen; men vi skal trimmes, så vi er klar til at udnytte de muligheder, der opstår, når krisen letter. I den forbindelse er indtjeningen helt afgørende. Derfor er det nødvendigt, at vi optimerer virksomheden. Det har givet sparerunder, og det bliver en proces, som vil fortsætte fremover,« siger Nils Smedegaard til Business Søndag.

Han lægger vægt på, at der nok er tale om en trimning af koncernen; men at man ikke giver køb på gamle dyder og værdier.

»Det er altså nødvendigt med rettidig omhu. Vi skal have en meget høj disciplin i vore virksomheder; der er ikke plads til slendrian, hvis vi skal klare os i den meget hårde konkurrence. Nogle vil måske sige, at vi har en udansk tilgang til det at drive virksomhed. Men i nogle af vore virksomherder, f.eks. olie og drilling, er der ikke plads til fejl, fordi konsekvenserne af fejl er så store.«

Nils Smedegaard Andersen vurderer, at vi er nogenlunde ved bunden af den internationalke krise. Han forudser dog ikke, at de gyldne tider vender hurtigt tilbage.

»Jeg tror mange vil have lært af nedturen. Mange vil også skulle tilpasse sig en ny virkelighed, f.eks. i form af, at det er helt nødvendigt, at nogle lande øger opsparingen.