Smedegaard frustreret over otte års aktieskuffelser

Aktiekursen i A.P. Møller - Mærsk er faldet siden Nils Smedegaard kom til i 2007. Aktiemarkedet har ikke belønnet den forbedrede indtjening, mens Smedegaard har været ved roret.

Nils Smedegaard Andersens år ved roret hos A.P. Møller - Mærsk har ikke sat sig de ønskede spor i koncernen. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Det er snart otte år siden, at Nils Smedegaard Andersen blev udnævnt til topchef i A.P. Møller - Mærsk. Siden er meget forandret, og A.P. Møller - Mærsk er i dag et langt mere strømlinet og effektivt selskab. Men de mange tiltag har haft meget begrænset effekt på aktiekursen.

Aktiemarkedet har ikke belønnet den forbedrede indtjening. Den såkaldte P/E-værdi – hvad investorerne betaler for en krones overskud – er faldet stødt i de fleste år under Smedegaards ledelse.

»Hvis man kigger på vores P/E, er den faldet ganske betydeligt de seneste syv-otte år. Vi har leveret en ganske fin indtjeningsudvikling, vi har givet gode udbytter og vi har haft en god udvikling i egenkapitalen. Alle tal har udviklet sig meget fornuftigt, ikke mindst når man ser, hvilke industrier, som vi er i,« siger Nils Smedegaard.

Han peger på, at Maersk Line i første halvår 2009 opererede i et containermarked med samme svære fragtrater som i dag. Dengang tabte det danske rederi seks mia. kr. på det halve år, mens Maersk Line under stort set de samme betingelser tjente 8,2 mia. kr. i første halvår af 2015.

Det skyldes voldsomme omkostningsbesparelser, der har gjort Maersk Line til det klart mest effektive rederi i industrien. Men alligevel kan Smedegaard se på en aktiekurs, der, siden han trådte i november 2007, blot er faldet 4,3 pct., mens det toneangivende danske C20-indeks næsten er fordoblet i samme periode.

»Jeg tror, at det hænger sammen med, at investorerne er nervøse for de sektorer, som vi er i. Det må vi tage til efterretning,« siger Smedegaard.

Kan I gøre noget?

»Det eneste, vi kan gøre, er at lave vores fundamentale arbejde godt nok. Vi er gået ud af nogle virksomheder, og vi er blevet fokuserede. I dag er vi i nogle områder, som jeg tror, at vi forstår mindst lige så godt som alle andre. Jeg tror ikke, at der er andet at gøre end at sige, at vi gerne vil dele vores indtjening med aktionærerne, at vi vil øge vores indtjening, og at vi tænker langsigtet,« siger Smedegaard.

Et af problemerne for aktiekursen er på sin vis paradoksalt. A. P. Møller - Mærsk tjener nemlig så mange penge, at gælden inden for de seneste år er faldet drastisk. Det er umiddelbart positivt for selskabet, men gælden er nu så lav målt i forhold til indtjeningen, at det er et problem for aktionærerne. Det skyldes, at en stor pengereserve – set fra investorernes side – ikke er positiv, fordi pengene kan investeres andre steder til højere afkast. For mange penge hæmmer afkastet og i sidste ende udviklingen i aktiekursen.

I forbindelse med halvårsregnskabet forsøgte ledelsen at lindre problemet lidt ved at melde om et aktietilbagekøb på 6,7 mia. kr. Senere er håbet, at der kommer opkøb for mange milliarder kr. Men indtil nu har selskabet en meget forsigtig opbygning af kapitalstrukturen.

»Det har vi indtil nu valgt. Der er ingen tvivl om, at man kan geare virksomheden op (øge gælden i forhold til indtjeningen, red.), men det ville også øge risikoen. Der er ingen tvivl om, at vi på den måde er en konservativ virksomhed, som måske skal vurderes i forhold til andre konservative pengeanbringelser,« siger Smedegaard.

Torsdag kunne Nils Smedegaard glæde sig over, at aktiekursen steg med 5,9 pct. til kurs 12.610.Smedegaard frustreret over otte års aktieskuffelser.

TV: Derfor kunne Mærsk overraske med regnskab