Smaskforelsket i landbruget

Topposten i Landbrug & Fødevarer er ikke det eneste jobtilbud, Karen Hækkerup har fået i sin ministertid. Men landbrugsjobbet var det eneste, hun ville have. Forelskelsen i landbruget opstod, mens hun var fødevareminister. Nu skal hun føre erhvervet sikkert gennem dets alvorlige økonomiske krise og få klinket skårene i det oprørske bagland.

Karen Hækkerup ny direktør i Landbrug og Fødevarer på sit kontor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En morgen i oktober vågnede Danmark op til en overraskelse af de store. I de tidlige morgentimer bimlede nyheden løs om, at justitsminister Karen Hækkerup (S) forlod regeringen til fordel for et job som administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer. Det havde ingen set komme.

Nyheden breakede kort før klokken halv syv om morgenen 10. oktober. Dermed var det på rekordtid lykkedes Landbrug & Fødevarer at finde en erstatning for Venstre-manden, tidligere forsvarsminister Søren Gade, der under stor bevågenhed havde forladt hjørnekontoret på Axelborg 16 dage tidligere.

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, havde handlet hurtigt. Karen Hækkerup var en af de ønske-kandidater, landbrugsformanden havde ringet til og bedt om et møde. Og Karen Hækkerup var ikke et sekund i tvivl, da hun blev præsenteret for jobtilbuddet under et hemmeligt møde med Martin Merrild og næstformand Asger Krogsgaard på Hilton Hotel i København.

»Jeg sagde ja. Det var det her, jeg ville,« siger Karen Hækkerup.

Men Karen Hækkerup havde også haft god tid til at tænke sig om. Ikke at hun var blevet præsenteret for jobmuligheden før, men hun havde selv leget med tanken flere måneder tidligere.

Tanken slog hende i begyndelsen af juni, da landbrugets topchef, Søren Gade, pludselig blev bragt i spil som mulig formand i Venstre og dermed som modkandidat til Kristian Jensen på det forestående hovedbestyrelsesmøde i Odense.

»Da det rullede med Søren Gade, hæftede jeg mig ved, at det jo godt kunne være, at de på et tidspunkt ville komme til at mangle en direktør,« siger Karen Hækkerup.

Underforstået, at Karen Hækkerup kunne være interesseret i jobbet, hvis det en gang skulle mage sig sådan. På det tidspunkt var det et halvt år siden, at Karen Hækkerup havde forladt fødevareministeriet, og hun havde været lun på landbruget lige siden. Selv om hun kun nåede at være fødevareminister i fire måneder og tre dage, havde landbruget ramt noget i hende.

Som fødevareminister havde Karen Hækkerup inviteret sig ud til alle hjørner dansk landbrug for med egne øjne at se, hvad der sker i landbruget, og hvad Danmark kan præstere i fødevareklyngen.

»Jeg så mink, burhøns, mælk, grise, køer. Jeg har simpelt hen været alle steder, og jeg blev imponeret. Jeg måtte faktisk skamme mig lidt over, at jeg ikke selv havde haft øjnene oppe for, hvor dygtige vi er. Jeg blev overrasket over den professionalisme og innovation, der finder sted.

Jeg fik en super positiv oplevelse, og når man kommer rundt og hilser på sådan nogle landmænd ... De er jo nogle dejlige mennesker. Det mener jeg virkelig. Den der underspillede lune, man bare møder alle steder, den kom jeg til at sætte meget stor pris på,« siger Karen Hækkerup.

Ugen efter Venstres ballademøde i Odense fyldte Karen Hækkerup 40 år. Hun holdt fødselsdagsreception på Christiansborg, og så til sin store glæde, at landbrugs-toppen mødte talstærkt frem. Landbrugsformanden Martin Merrild og flere andre fra bestyrelsen havde den dag lagt vejen forbi Christiansborg.

Direktørjobbet på Axelborg var på det tidspunkt ikke i nærheden af at være ledigt, men Karen Hækkerup fik ret i sin formodning om, at Landbrug & Fødevarer på et tidspunkt kunne komme til at mangle en direktør. Jobbet blev imidlertid først ledigt næsten fire måneder senere, da Søren Gade takkede nej til at blive reduceret til »chef for de bonede gulve«, mens en viceadministrerende direktør skulle styre slaget internt i organisationen. I slutningen af september tog Søren Gade sit gode tøj og gik.

Karen Hækkerup har altid vidst, at hun ikke skulle blive i politik for evigt, men hun havde egentlig set en anden fremtid for sig. Det fremtidsbillede fik mødet med landbruget vendt op og ned på.

»Jeg har altid set mig selv sidde på det sociale område, men efter de måneder, jeg havde som fødevareminister, tænkte jeg, at det var det måske slet ikke. Måske skulle jeg tænke mig selv på en ny måde og prøve noget helt andet. Det her er jo en stor og meget veldrevet organisation med dygtige folk, og man kan jo næsten ikke få et bedre tilbud. Jeg er – for at sige det, som det er – meget, meget lykkelig,« siger Karen Hækkerup.

Karen Hækkerups overvejelser om et jobskifte og et helt andet karrierespor begyndte at tage form i foråret, da hun var til fødselsdagsfest for to af sine gamle gymnasiekammerater.

»Jeg sad og lyttede til dem tale om deres arbejdsliv, og jeg fik sådan en snert af misundelse. Alle kiggede jo på mig. Du er minister, og hvor er det fint, og hvor er du vigtig. Men jeg sad og lyttede til den glæde, de som gymnasielærere havde i deres arbejdsliv, og som handler om, hvordan de kunne gøre det godt for de her børn, og hvordan de kunne løfte dem.

Meget af det politiske handler om, at man hele tiden skal dukke sig, fordi der kommer lussinger og knive og ting og sager alle mulige andre steder fra, som ikke kun handler om at skabe, men som også handler om, at der er nogen, der vil ødelægge. Det er et miljø, hvor man nogle gange tænker, hvorfor er folk egentlig i det? Er de der, fordi de vil noget godt eller ... Man kan godt få følelsen af, at det for nogle bare handler om at ødelægge og være destruktive og ikke om at skabe noget. Og så spilder man lidt hinandens og sin egen tid,« siger Karen Hækkerup.

»Jeg har altid set mig selv sidde på det sociale område, men efter de måneder, jeg havde som fødevareminister, tænkte jeg, at det var det måske slet ikke. Måske skulle jeg tænke mig selv på en ny måde og prøve noget helt andet. Det her er jo en stor og meget veldrevet organisation med dygtige folk, og man kan jo næsten ikke få et bedre tilbud. Jeg er – for at sige det, som det er – meget, meget lykkelig,« siger Karen Hækkerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh.

Karen Hækkerup ser også frem til forhåbentlig at få en anden ro om sit arbejde, end hun havde som minister.

»Det er jo et liv, hvor man kan blive ringet op klokken et om natten og få at vide, at du er indkaldt til hastesamråd klokken syv, så er du rar at være her klokken seks. Det var bare den der, at ... man skal levere hele tiden, og man skal helst have svaret allerede, når spørgsmålet er stillet. Og man skal også lige nå ti medier, samtidig med at man skal løbe til tusindvis af møder og nå at forberede et eller andet. Jeg havde brug for at prøve at være lidt mere strategisk og lidt mere dyb i mine arbejdsprocesser. Jeg følte nogle gange, at det kom til at skøjte lidt for meget, fordi det skulle løses, løses, løses, hvor jeg i stedet havde sådan en brug for lige at tage stikket dybere,« siger Karen Hækkerup.

Ikke at hun ikke har været glad for sine mange år i politik. Først syv år i Københavns Borgerrepræsentation, hvor hun måske kunne være endt som overborgmester, hvis ikke Ritt Bjerregård også var stillet op til valget. Karen Hækkerup fik næstflest stemmer. Dernæst ni år i Folketinget, heraf tre år som minister for tre forskellige resortområder. Nu er det bare tid til forandring.

»Jeg har været i politik i 17 år og har følt mig meget privilegeret af alle de muligheder, jeg er blevet givet. Selvfølgelig har det været hårdt arbejde, men jeg har også været heldig. Der er masser af dygtige folk i politik, som aldrig får chancen. Jeg har fået en masse oplevelser og lært meget, men jeg synes også bare, at nu var det på tide, at jeg skulle prøve noget andet,« siger Karen Hækkerup.

I sin tid som fødevareminister havde Karen Hækkerup oplevet en helt anden form for arbejdsglæde efter to år som social- og integrationsminister med tunge sager om børnemishandling og overgreb mod børn, eksempelvis Brønderslev-sagen.

»Det er hårdt at sidde med sager om små børn, der er mishandlet til døde. Det er noget, der sætter sig i én. Jeg opdagede det først, da jeg kom over i fødevareministeriet, at jeg havde det siddende så tungt på skulderen. For lige pludselig forsvandt den der tunge og traurige følelse. Lige pludselig var der så meget arbejdsglæde i at have fokus på noget, som handlede om at kunne gøre det godt for dem, der tjener pengene, så velfærdssamfundet kan fungere. Jeg havde en meget kort fødevareministerkarriere, men jeg var meget glad for arbejdsopgaverne. Det var sjovt, og når jeg gik hjem, syntes jeg, at jeg havde udrettet noget, og at det gav god mening,« siger Karen Hækkerup.

Karen Hækkerups begejstring for sit nye resortområde var hun ikke bange for at sige højt. Hun tog landbruget med storm, da hun i november sidste år holdt tale på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning.
»Jeg stod ikke og skældte ud. Jeg kom tværtimod og sagde: Jeg er så imponeret af jer, og jeg synes, at det er min opgave at arbejde for, at I får de bedste muligheder,« siger Karen Hækkerup.

Talen udløste massive klapsalver fra salen. Landmænd er ellers ikke nemme at begejstre, men Karen Hækkerup havde talt sig lige ind i hjertet på dansk landbrug. Hun havde anerkendt landbrugserhvervets vigtighed for det danske samfund, men også de udfordringer erhvervet har.

Ikke så underligt, at Karen Hækkerup var blandt ønskekandidaterne til den ledige direktørstilling. Jobtilbuddet fra Landbrug & Fødevarer er i øvrigt ikke det eneste, Karen Hækkerup har fået i sin ministertid. Men landbruget var eneste, hun havde lyst til.

»Der var ikke andet, jeg ville, og nu glæder jeg mig til at slå rod her. Jeg skal ikke tilbage til politik. Jeg har lukket den dør bag mig og har åbnet en ny, som så skal være resten af mit arbejdsliv,« siger Karen Hækkerup.

»Jeg fik en super positiv oplevelse, og når man kommer rundt og hilser på sådan nogle landmænd ... De er jo nogle dejlige mennesker. Det mener jeg virkelig. Den der underspillede lune, man bare møder alle steder, den kom jeg til at sætte meget stor pris på,« siger Karen Hækkerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh.

Og hvordan bliver mon så Karen Hækkerups nye arbejdsliv i Landbrug & Fødevarer? Det korte svar er udfordrende. Risikoen for at skuffe kan ikke udelukkes. Landbruget er økonomisk hårdt presset af de russiske sanktioner mod fødevarer fra EU. Sanktionerne betyder, at værdien af fødevareeksporten, som sidste år var på 107 milliarder kroner, kan blive reduceret med helt op til 10 milliarder kroner.

Samtidig har dele af baglandet lige smækket med døren. Tirsdag meldte 43 storlandmænd sig ud af Landbrug & Fødevarer med en anklage om, at foreningen ikke lytter til medlemmerne i sagen om gødningsregler.

Forventningerne til Karen Hækkerup er tårnhøje.

Det mærkede hun allerede første dag, hun satte sine ben på Axelborg som topchef. Straks efter ministeroverdragelsen tog Karen Hækkerup af sted til Landbrug & Fødevarer. Alle medarbejderne var samlet, og de klappede helt vildt.

»Det var næsten for meget. Nej, det var for meget. Jeg tænkte, at der bliver noget at leve op til,« siger Karen Hækkerup.

Hun har klogeligt på forhånd afstemt forventningerne med Martin Merrild, så hun ved, hvad succeskriterierne er.

»Jeg skal som administrende direktør kunne deltage i de interne processer i huset, men jeg skal også kunne være udadvendt og til dels tage noget pressehåndtering. Jeg skal også være være lobbyist – også ude omkring i verden og være med på officielle rejser, når vi skal ud og sælge. Men jeg skal også være en stærk spiller i forhold til medlemsvirksomhederne og internt i organisationen. Jeg vil gerne klare det hele, og det er jeg også sikker på, at jeg kan. Jeg får en travl kalender, men jeg får også en sjov kalender,« siger Karen Hækkerup.

Foreløbig har Karen Hækkerup været til svinekongres i Herning. På besøg på Danmarks næststørste slagteri Tican i Thisted. Rundt på Axelborg for at trykke hånd med alle medarbejdere og høre om udfordringerne på deres områder, og om hvad de kunne tænke sig, der skal ske. Og så også lige til møde med sin tidligere ministerkollega, fødevareminister Dan Jørgensen, om de kødbjerge, som hober sig op på grund af det lukkede russiske marked.

Det sidste er interessant, da det foreløbig modbeviser, at Karen Hækkerup ikke har sine »forbindelser i orden efter det forløb« (hendes opsigtsvækkende udtræden af regeringen, red.), som politisk kommentator Hans Engell mandag skrev i Ekstra-Bladet. Samme dag satte avisen kritisk lys på Karen Hækkerups dobbeltrolle i sagen om Naturplan Danmark. Som minister var hun i regeringens koordinationsudvalg med til at behandle planen, mens hun som direktør for landbruget skal forsøge at bløde stramningerne op.

Karen Hækkerup har ikke meget til overs for kritikken af hende.

»Jeg ved ikke rigtig, hvad de har regnet med. Tror de mon, at jeg tænkt mig at referere, hvad jeg har sagt på lukkede interne regeringsforhandlinger. Det gør jeg selvfølgelig ikke. Det er sjovt, at man skal høre på, at politikerne er så dumme, dovne og dårlige, at de ikke kan bruges andre steder, men når så nogen kommer ud i erhvervslivet, er det også skidt,« siger Karen Hækkerup.

Trods udsigten til en udfordrende tid i spidsen for Landbrug & Fødevarer spår en tidligere højtplaceret kilde fra en af landbrugets organisationer, at Karen Hækkerup kan vise sig langtidsholdbar på posten.

»På den korte bane er den største udfordring for Landbrug & Fødevarer de dårlige indtjeningsforhold især på grund af Ruslands-krisen. Det er svært at holde fanen højt samtidig med, at der er medlemmer, der er ved at forbløde. Det bliver en balance for Karen Hækkerup. Hun skal på den ene side have empati og forståelse i forhold til de medlemmer, der har det rigtig, rigtig svært med økonomien og på den anden side signalere, at landbruget er et erhverv, man godt kan have tro på i fremtiden som en af vækstdriverne for dansk økonomi. På lang sigt ser det nemlig ikke så dårligt ud for dansk landbrug. Der kan være mange gode grund til at være optimist. Ifølge prognoserne vil der være ni milliarder mennesker på kloden i 2050, som skal brødfødes,« siger kilden.