Smarturkrig bliver uden ukendte våben

Apple præsenterede mandag aften detaljerne om sine nye smarture. Men de kommer ikke til Danmark med det samme.

Urfladen på det kommende Apple Watch-smartur kan i et vist omfang tilpasses, så man selv kan vælge, hvilke oplysninger man ønsker ud over tiden, forklarede Apple-topchef Tim Cook mandag aften. Foto: Stephen Lam, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lam
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Startskuddet i den store urkrig går 10. april, men det ser indtil videre ud til, at det bliver uden nye, uventede våben - og i første omgang bliver det også uden Danmark.

»Apple Watch er det mest personlige produkt, som vi nogen sinde har skabt. Det er ikke blot med dig, det er på dig,« sagde Apple-topchef Tim Cook, da han igen mandag aften præsenterede de nyeste produkter og opdateringer fra verdens mest værdifulde selskab i San Francisco på den amerikanske vestkyst.

Ingen store, nye funktioner

Apple-uret fremviste han allerede i september, og der er ikke kommet store, nye funktioner til siden. Uret kan i store træk det samme som konkurrenternes, og de har ikke solgt i store mængder. En række af de største teknologiproducenter præsenterede i sidste uge deres opdaterede smarture på Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, i Barcelona i Spanien.

Omkring 4,6 millioner smarture blev afskibet fra fabrikkerne i 2014, anslår analysefirmaet Strategy Analytics. Forventningerne hos analytikerne er dog, at Apple kan sælge mellem 10 og 32 millioner ure i 2015. Til sammenligning solgte den første iPad 15 millioner eksemplarer, da den kom i 2010.

Apple Watch kommer i tre udgaver, der alle kræver, at man i forvejen har en iPhone 5 eller nyere, som uret trådløst kan kobles sammen med. Rundt regnet 300 millioner har sådan en telefon, men analytikerne tror, at kun en brøkdel af dem vil kaste sig over uret - i alle tilfælde lige nu. Urene findes i to størrelser: 42 og 38 millimeter.

Helt op til 68.000 kroner

Laveste pris bliver sportsudgaven. 38 mm-udgaven koster som bekendt 349 dollars (2.400 kroner), mens 42 mm-udgaven koster 399 dollars (2.700 kroner). Apple Watch-udgaven (den midterste) koster 549 og 599 dollars (3.800 og 4.100 kroner), mens startprisen på den dyre Apple Watch Edition i 18 karat guld koster fra 10.000 dollars, ja, 68.600 kroner.

Urene kommer dog ikke til Danmark fra begyndelsen, 10. april, og der er ingen dato på, hvornår det måtte ske.

På selve urskivens forside kan man i vidt omfang selv vælge, hvilke oplysninger man vil se ud over tiden.

Batteriet holder 18 timer

Fra uret kan man tage telefonen, når den ringer, læse indkomne beskeder, afspille musik, bruge sin digitale tegnebog med Apple Pay-mobilbetaling til at betale for varer og måle bl.a. sin hjerterytme ved hjælp af særlige følere. Ifølge Tim Cook vil Apple Watch også kunne erstatte bilnøglerne.

Uret er ulåst, så længe det er i kontakt med hud, og derfor er det lettere at tilgå oplysninger på det, ligesom man kan diktere ordrer og beskeder gennem den digitale assistent Siri.

Batteritiden, som alle har set frem til at høre Apples bud på er ifølge Tim Cook 18 timer på en typisk dag. Her kan flere af Apples konkurrenter levere op mod det dobbelte.

En ny Apple Watch-applikation er klar og kan hentes til iPhone fra Apple Watch-netbutikken.

Ny, tynd MacBook

En af de andre ting, som Tim Cook præsenterede, var, at TV-boksen Apple-TV nu også kan køre TV- og filmstreamingtjenesten HBO. Og prisen på TV-boksen sættes ned fra 99 til 69 dollars.

Samtidig udnytter også Apple, at chipgiganten Intel netop har lanceret nye Core M-processorer, som gør det muligt for PC-producenterne at lave ultratynde, bærbare PCer. Den nye 12 tommer store MacBook med retinaskærm er derfor blot 13,1 millimeter tyk mod MacBook Airs lidt over 17 millimeter. Samsung var den første producent, der tog hul på gildet, og Samsungs Ativ Book 9 er fortsat tyndere, nemlig 11,7 millimeter, når den er klappet sammen. Den nye MacBook kommer med det nye USB-C-kabel, som kun er en tredjedel så stort som et normalt USB-kabel, og som kan vende op/ned, som man ønsker det; der er ingen forskel. USB-C-kablet kan bruges til en række forskellige formål.

Priserne begynder ved 1.300 dollars eller 8.900 kroner med 8 gigabyte arbejdshukommelse og 256 gigabyte SSD-disk. Den kommer i handelen 10. april.