Smartphonesalget skrumper

For første gang nogen sinde er der i årets første tre måneder solgt færre mobiltelefoner end året før. Det kniber med nyskabelserne, og mange steder i verden har folk købt, hvad de har brug for.

Kinesiske Huawei, som herhjemme står for TDCs mobilnet, går mod strømmen og sælger flere telefoner end tidligere. Den nye topmodel, P9, er dog først kommet i april og indgår dermed ikke i fremgangen i begyndelsen af året. Arkivfoto: Jack Taylor, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JACK TAYLOR

For første gang nogen sinde er der i årets første tre måneder blevet solgt færre smartphonetelefoner end året før. Seks procent er smartphonemarkedet skrumpet på et år.

Mobilanalysefirmaet Juniper Research anslår, at der i januar-marts er leveret 320 millioner smartphonetelefoner fra fabrikkerne. Siden Apple leverede den første egentlige smartphone i 2007 med den første iPhone, er salget ellers kun steget og steget, men allerede sidste år var der tegn på, at mange af verdens markeder nu var mættet. Folk har simpelt hen skiftet deres gamle, »almindelige« telefoner ud med en smartphone, og der bliver ikke nær så hurtigt som tidligere skiftet til den nyeste model, fordi den nyeste model ikke leverer afgørende nye funktioner, som får folk til at ligge i kø foran forretningerne.

16 procent færre iPhone-telefoner

Apple, som er verdens næststørste smartphoneproducent efter Samsung, måtte da også i sidste uge præsentere sit første regnskab nogen sinde, hvor iPhone-salget er mindre, end det var sidste år på samme tid. 16 procent er det faldet. Apple døjer samtidig med, at færre køber de nyeste modeller. I stedet vælger mange at købe de hidtidige topmodeller, som bliver sat ned i pris, når en ny toptelefon præsenteres. Dermed tjener Apple også færre penge på det samlede mobilsalg, hvilket er skidt, eftersom to tredjedele af Apples indtægter kommer fra netop iPhone-salget. Apple er dog fortsat lysår fra at lide økonomisk nød.

Ifølge Juniper Research har også Kinas svar på Apple, Android-producenten Xiaomi, mærket de nye vinde. Xiaomi solgte i januar-marts kun lidt over 14 millioner telefoner, hvilket er en tilbagegang på en procent. Ligeledes kinesiske Lenovo har med et salg på 15,9 millioner telefoner samme tilbagegang.

Værst ser det dog ud for Microsoft, som for to år siden overtog finske Nokias mobilproduktion af Windows-telefoner i Lumia-serien. Kun 2,3 millioner Lumia-telefoner blev der solgt i 1. kvartal, hvilket gør Windows' andel i telestatistikken nærmest usynlig.

Samsung holder skansen med S7

Samsung har derimod formået at holde skansen nogen lunde - senest med lanceringen af sin nye topmodel, S7, som af stadig flere anmeldere får stemplet »den bedste smartphone nogen sinde« - og har anslået solgt omkring 83 millioner telefoner i januar-marts svarende til en tilbagegang på omkring fire procent, mens kinesiske Huawei fortsætter fremgangen og afskibede 27 millioner smartphones på årets første tre måneder.

LG Electronics, ligeledes sydkoreansk, offentliggjorde selv forleden at have solgt 13,5 millioner smartphones i 1. kvartal, en tilbagegang på 12 procent. En del af tilbagegangen menes dog at være, at LG på det tidspunkt havde fremvist sin nye toptelefon, G5, som først lige er kommet i handelen, hvilket har bremset salget i ventetiden.