Smartphones trækker SonyEricsson op

Sony Ericsson overraskede fredag markedet med et overskud på 18 millioner euro trods et fald i salget på 19 pct. Analytikerne havde ventet et trecifret millionerunderskud. Succes med salg af smartphones er en del af forklaringen.

Foto: TORU YAMANAKA
Efter et økonomisk hårdt 2009 og et ditto 2008, sparerunder og udskiftning i topledelsen, overraskede den svensk-japanske mobiltelefonproducent positivt med et overskud på 18 millioner euro før skat trods et fald i salget på 19 pct.

Det skriver Reuters, som også kan berettet, at de 27 analytikere, som nyhedsbureauet havde spurgt på forhånd i gennemsnit havde forventet et minus på hele 157 millioner euro. Til sammenligning tabte Sony Ericsson 370 millioner euro i første kvartal 2009.

Bruttomarginen havnede på 31 pct., hvilket også er et godt stykke over forventningerne.

Forklaringen på det overraskende positive resultat er dels, at det er lykkedes selskabet at skære markant i omkostningerne, dels at selskabet har haft succes med at sælge dyre smartphones, som tilbyder internetopkobling og links til blandt sociale medier.

TurnaroundTil Reuters siger analytiker Nicolas von Stackelberg fra Macquarie Research, at resultatet viser, at Sony Ericssons turnaround er lykkedes fra et omkostningsperspektiv.

"Og nu har vi brug for at høre fra dem, hvordan de ønsker at tilbagevinde markedsandele," siger von Stackelberg til Reuters.

Sony Ericsson er ejet fifty-fifty af den japanske elektronikgigant Sony, og den svenske storproducent af teleudstyr Ericsson, og er i dag verdens fjerdestørste mobilproducent efter Nokia, Samsung og LG, men foran amerikanske Motorola

Sony Ericsson fik sidste år ny ledelse, så topchefen i dag er svensk, ikke japansk.

Der var på et tidspunkt rygter om, at Ericsson ville trække sig ud af projektet. Det har Ericsson afvist, og det er da også nu en svensk Ericsson-mand, der styrer butikken.

Sony Ericsson blev stiftet i oktober 2001 og og blev et af de mest succesfulde selskaber i branchen nogensinde.