Smartphones fortrænger GPS-enheder

Ny analyse forudsiger at salget af GPS-enheder topper i 2011 og derefter aftager.

Foto: DOMINIC FAVRE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenske Berg Insight forudsiger i en ny analyse at salget af PND'er (Personal Navigation Devices) stiger til 42 millioner enheder i 2011 og herefter vil falde drastisk. Berg Insight mener, at markedet efterhånden er ved at være mættet, men endnu vigtigere er, at de fleste smartphones efterhånden har indbygget navigation. Derfor vil mobiltelefonerne fortrænge de dedikerede GPS-enheder, forudsiges det. I 2015 forventes PND-salget at falde til 30 mio. enheder og 80 pct. af dem vil være udstyret med mobiltelefon-funktionalitet, mener Berg Insight.

I de sidste år har mobiltelefonen overtaget mange opgaver, som man tidligere har brugt andre apparater til. Man behøver blot tænke på lommeregneren, kalenderen eller vækkeuret, hvor mange efterhånden bruger telefonen som alarm.

Selv nyere produkter som mp3-afspillere er under pres. Der sælges stadig mange iPods, men salget er faldende år for år – Apple er selv med til at undergrave iPod-markedet med sin iPhone og iPad, der også fungerer som musikafspiller.

Det næste kan blive digitale kameraer. I næsten alle smartphones er der efterhånden indbygget kameraer og deres kvalitet er blevet meget bedre i de seneste år. Det kan mærkes på salget af kompakte digitale kameraer. I 2008 blev der solgt 140 millioner digitale kameraer, men det faldt til 125 millioner i 2009.

Nokia betegner ligefrem sig selv som ”verdens største kamera-producent”, fordi man sælger 260.000 smartphones om dagen med indbygget kamera.

Det mest populære kamera på fototjenesten Flickr er da også – iPhone 3G.

Nu er det så GPS-navigationsenheder, der er under pres fra smartphones. De tre store leverandører TomTom, Garmin og Navigon har forsøgt at kæmpe imod med nye funktioner som real-time-trafikopdateringer, 3D-grafik og talestyring.

TomTom samarbejder eksempelvis med Vodafone, som leverer anonymiserede data om sine mobiltelefon-kunder. På steder, hvor der er mange folk samlet, kan man godt regne med, at der må være en kø eller en ulykke.

Men Berg Insight mener altså, at mange fremover vil bruge telefonen til navigere gennem gratis tjenester som Google Maps Navigation og Nokia Ovi Maps.

Ifølge tal fra amerikanske Qualcomm vil antallet af smartphone-ejere blive tredoblet frem mod 2015. På dette tidspunkt vil halvdelen af alle mobiltelefon-ejere bruge en smartphone, altså en computer-lignende telefon, hvor man selv kan installere yderligere software.